Monday, April 6, 2015

Tripel Karmeliet


Tripel Karmeliet (Brouwerij Bosteels, Belgia). pdl 0,33 l. alc 8,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "abbey tripel" ja hinnang 100 punkti!!!

Tootjainfo: "First brewed 1996; claimed to be based on a recipe from 1679 which used wheat, oat and barley.
Tripel Karmeliet is a very refined and complex golden-to-bronze brew with a fantastic creamy head. These characteristics derive not only from the grains used but also from restrained hopping with Styrians and the fruity nature (banana and vanilla) of the house yeast. Aroma has hints of vanilla mixed with citrus aromas. Tripel Karmeliet has not only the lightness and freshness of wheat, but also the creaminess of oats together with a spicy lemony almost quinine dryness."

Lihtne väike pudel, vanamoelisusele pretendeerival sildil vilja koristavad nunnad ... no ilmselt need va karmeliitide ordu omad. Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist, olles küll hõredapoolne, kuid kenasti püsiv. Õlle värvus - kirkalt erkkollane. 

Aroom on mõnusalt vürtsikas-magus, meenutades seda hetke, kui lõikad lahti apelsinikoort ja pisitillikuesed sätendavad mahlapiisad laiali lendavad. Oi see värske ja klaar ja päikeseline taju!

Esmamekk on keskmisest kröömike raskema kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse ... oi see veab laaaaia naeratuse näole, see on nii elurõõmus ja elegantne kui üks nunn üldse suudab olla ... sädelevate silmadega, kuid siiski vaoshoitud! Koriander, vanilje ja kommisuhkur ... mmmm :)

Lõppmaitse on kui pöörane pidu su keelel ja suulaes ... no misasja need nunnad küll vagadusest teavad? See laulupidu, mis nüüd kloostrimüüride vahel lahti lüüakse, on kõige muud kui tõsiusklikult vagatsev, pigem ikka siiras rõõm elust endast ja kevadisest päikesest ja nendest taevalikult sädelevatest vitraažidest kirikuaknas  ja längus päikesekiirtest, mis panevad nunnakongi sädelema nagu diskosaali! 

Järelmekk on veidi rahulikum, küllap abtsiss manitses nooremad nunnad korrale ... ja kadus ise koos keldrihoidjaga tagasi oma ruumidesse, sest viimatine õlletegu tuli no ikka kohe väga hästi välja ja ega siis see pole miski patt, kui taevataadi pruutidel paled punavad! Kaer annab muidu kergetele belgia õlledele kehakust ja nisu hapukust ning noh see pärm, mida sajandeid pruugitud - see teeb suisa imesid, olgu jumal kiidetud!

Keskmise kehaga, väga tugevalt karboniseeritud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga MEGATASANDI rüübe! Üks parimaid tripleid, mida Gambrinus saanud ... ja mille juurde tasub ikka tagasi tulla, kui vähegi mahti on. Serveerida koos õhukesteks viiludeks lõigatud pirnide ja õuntega.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment