Thursday, April 23, 2015

Forêt de Tronçais (Medium Toasted)


Forêt de Tronçais (Medium Toasted) (Mikkeller, Taani) pdl 0,375 l. alc 19,3% Ratebeeri liigimääratlus: "barley wine" ja hinnang 94 punkti!


Tootjainfo: "Come with Mikkeller on this amazing and exhilarating ride through the French forests. This Barley wine is Barrel Aged in six different barrels. Three different types of French oak are used, and each variant is light and medium roasted.

Forét de Tronçais – Light Toasted
Forét de Tronçais – Medium Toasted

Forét du centre – Light Toasted
Forét du centre – Medium Toasted

Forét Limousine – Light Toasted
Forét Limousine – Medium Toasted

– BA in French Oak Barrels
– Brewed at D’Proef in Belgium
– 375 ml
– ABV: 19,3 %"

Pikakaelaline pudel, minimalistlikul sildil mõned hõredad puud. Noh ja mõistagi ka Mikkelleri kaabu ühe puu oksal. Valge sentimeetripaksune vahukiht kajub üsna ruttu nagu kangetel odraveinidel enamasti. Õlle värvus - vähese hõljumiga kuldoranž merevaik.

Aroom mõjub kui rikutud lapsepõlv. Lapsepõlv, sest apelsinimarmelaad ja virsikudžemm ja kukekomm. Rikutud sest kanget napsi ei peaks laps mitte sööma. Sest joomiseks ei saa nii tihke lõhna allika tarvitamist mitte nimetada :)

Esmamekk on oikuiraske kehaga, magus-mõrkjas, tihkelt marmelaadine ja ananassiliköörine. Keskmaitse paneb fantaasia tööle, tõlkides selle pähklise ja vintis maitse vanaks inglise klubiruumiks, mille punakas puitmööbel ja raskepärased nahktugitoolid ning ohtrad jahitrofeed kõnelevad väärikusest ja vaoshoitud traditsioonidest. Kuid täna toimub ses konservatiivsusest pakatavas ruumis midagi korratut, elurõõmsat ja erakorralist. Hallipäised vanahärrad on pintsakud seljast visanud ning proovivad vestiväel meelde tuletada härrasmeeste poksi ja jalutuskeppidega peetud mõõgavõitlusi. 

Lõppmaitse tammevaat kõmiseb pehmete vaniljeste nootidena. Ülemteener John on käima vändanud vana patissoni, krõmeline bigbänd ja noorusaja ilusaima laulja krabisev hääl panevad taadid heldima ja piljardilauale naaldudes vanu sõpru õlgadele patsutades kauneid aegu meenutama. 

Järelmaitse kreegivein ja virsikunaps ning pähkliviin teevad oma töö. Härrased on väsinud. Kohvitass jääb kaminalauakesele aurama, kuna selle tellinud erukindral põrnitseb ainiti tulle ja tuletab ükshaaval meelde kõiki hukkunud sõdureid. Kuningasuguvõsa kaugemast harust pärit tööstur püüab asjatult märkida salvrätile olulist sõnumit. Isegi vankumatu John lubab endale klaasikese ja jääb hajevil moel telefoni elevandiluust käpidet näppima - kas ehk peaks helistama Josephinele?

Rüüatult raske kehaga, vähekarboniseerunud kuid seda õlisema paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga ÜLEMÕISTUSE NAUDITAV RÜÜBE, mille tammine pehmus muudab ka traktoristi poeediks. Kas siis helistada Josephinele või mitte?
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment