Tuesday, April 7, 2015

Kuld

Kuld (Kotkaõlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Liigimääratlus: pale ale.

Tootjainfo: "Koostisosad: odralinnased, humalad, vesi, pärm." Eee ... nojah. No võiks ikka pisut täpsemalt kirjutada, et mis humalad ja linnased. Seda enam et kui sildil on olemas info partii nr ja säilivuskuupäeva ja serveerimistemepratuuri kohta. Aga iseenesest tuleb kiita, et üldse hobipruulid vaevavad end kahe sildi ja lisainfoga.

Lihtne väike pudel, mustal sildil kuldne kotkas. Helevalge sõrmepaksune vahukiht on hõre ja vähepüsiv. Õlle värvus - vähese udususega punakaskollane. Aroom on ... eee ... omapärane. Ei, mitte halb, aga kuidagi kummaline. Veidi pärmine, pisut sünteetiline, meenutades odavamat õunamarmelaadi, mida on essentsiga üles vurhvitud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse muutub tunduvalt tihkemaks, karameljalt linnaseliseks, lausa biskviitjaks, meenutades õunakeeksi. Lõppmaitse on lausa tihkelt õunane, povidlotaoline, kergelt koduveini meenutav, mõrkjas-magusakas. Järelmaitse toob silme ette kodused kaeraküpsised, millesse on riivitud õuna sisse segatud ja veel veidi kaneeli kah lisatud.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja pisut õlija paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga omapärane rüübe. Oleksin peaaegu valmis kahtlustama, et see jook on tehtud mitte ainult linnastest, vaid vähemalt osaliselt maltoosast. Mõnus rüübe, kuid kummaline. Heas mõttes ;) Õunakooki jäätisega paluks!
---------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Linnased: pale ale, munich
    Humalad: saaz ja styrian golding
    Pärm: s-05

    ReplyDelete