Monday, April 13, 2015

Õllekõrs IPA


Õllekõrs IPA (Viru Õlu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Pale Ale’i jaoks tüüpiliselt pehme ja puuviljase, kuid samas tugeva humalamekiga õlle pruulimisel on kasutatud tavapärasest suuremas koguses Cascade humalaid, mis toovad esile ale’i humalase ja vürtsikama külje. Pruulimisel on kasutatud segu neljast erinevast linnasesordist."

Väike lihtne pudel, heledal sildil viljakõrs. Valge sentimeetripaksune vahukiht on hõredapoolne ja mitte kui püsiv. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on leebelt karameljas. Ühest küljest puudub IPA'le hädavajalik humalalõhn, see-eest on mingi kummaline metaljas kõrvaltoon.

Esmamekk on kergepoolne ja mõrkjas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, apelsinine ja üsna mahlane. Lõppmaitses ... oehh ... siin ta on, tuttav magusakas metaljas toon, mis on enamikule selle tehase toodangust omane. Järelmaitse on magusakas-vürtsikas, värskendav.

Kergepoolse kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga kummaline rüübe. Ei noh, paha ta pole, seda kohe kindlasti mitte! Kuid IPA jaoks on ta esiteks lahja ja teiseks liiga vähese ja ühekülgse humalabuketiga (kuigi nö vanakooli inglise IPA standardile vastab ta ehk küll). Pai pruulmeister - tee juhtkonnale selgeks, et hea tasandi IPA kujutab endast midagi jõulisemat ... ja see võimaldaks ehk ka vee probleemi peita.

Üldistatult - tuleb kiita "suurtootja" (ehkki Viru õlu pole mingi suurtootja laias plaanis) katset. Kuid pisut lati alt läbijooksmise maik on asjal man.
----------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. " Pai pruulmeister - tee juhtkonnale selgeks, et hea tasandi IPA kujutab endast midagi jõulisemat ... ja see võimaldaks ehk ka vee probleemi peita.

    Üldistatult - tuleb kiita "suurtootja" (ehkki Viru õlu pole mingi suurtootja laias plaanis) katset. Kuid pisut lati alt läbijooksmise maik on asjal man." - ÖIGE!

    ReplyDelete