Saturday, December 30, 2017

Tammelaastu imperial stout


Tammelaastu imperial stout (Koch, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. ratebeer ei tunne seda jooki

Tootjainfo: "2015.a saagist. Barley wine from crop crop 2015
 pudeli nr 2323/2500
linnased: Chocolate, Melano, Crystal, Peated Malts, Pilsner, Dark Ale, Caramel, Black. Humalad: northern brewer, Phoenix, Wakatu. Pikk rummitamme laagerdus."

Jaaaa, vaadake kulla Kochi onud ja tädid. Kui te kirjutate ühele ja samal sildile "imperial stout" ja "barley wine" ... siis igal tõsiseltvõetavalt tegelasel tekib SÜGAV küsimus teie kompetentsis. Et eestikeelse publiku jaoks on see imp.stout ja ingliskeelse jaoks odravein???

Puhtalt oletusena, ehk tahtsite te stiilimääratluseks panna "black barleywine"? See oleks täiesti koššer, kuid praegusel juhul, nommmaietea!

Sõrmepaksune pruun vahukiht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - vähese kirka tumepunase helgiga mustjas. Aroom on sama mustjas, küllastunud röstistest nootidest, isegi kergelt tuhase varjundiga, selle all leiab musti ploome, veidi lagritsat ja õige pisut ka vaniljet.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... tuhane ... ja msikipärast tuleb talk meelde. Noh mäletate küll see talgipulber mida omal ajal sai koroonalaudadele puistatud ... ah ei mäleta isegi koroonat? Paraku ka seesama talk, mis on kummikinnsastesse puistatud - ja vat see kerge kummine moment nilpsab kah keelt.

Lõppmaitse. Veider värk. Siin on imp-stoudile omast suitsuploomi ja kõik oleks nagu õige ... aga kuidagi tühi on see keha ja maitse. See tuhane-talgine taust, ja esiplaanil laktoosilik magusus. Järelmekk hakkab nagu juba paika nihkuma, aga ... no kareda tuhatoosi sisse läbi kummivooliku kallatud ploominalivka mulje jääb. 

Ahjaaaa - kui nüüd sildil olev partii nr 17-10-IS tähendab seda, et kraam on pudeldatud 2017.a oktoobris, siis saab mõndagi selgemaks. Prooviks seda kaupa pakkuda mõne aasta pärast? Aga mida siis tähendab "2015.a saagist"? Ja mida tähendab rummitamm? 

Nohhh. Vana Gambrinuse keelel kubiseb küsimusi nagu tuhamaitsetki. Kochi rahvas, misasi see on? Odraveiniks ei kvalifitseeru seesinane klaasitäis mitte. Imp-stoudi tehnilised parameetrid on ju täidetud, aga kvaliteet jätab kõvasti soovida. Mehh.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment