Wednesday, December 20, 2017

Vahtra Vardjas

Vahtra Vardjas (Manilaiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13-15 %vol. Liigimääratlus: quadrupel-saison

Eeee ... misasi see stiil on? :)

Tootjainfo: "Kange tume õlu, mida on kääritatud saisoni pärmi ja kodumaise vahtrasiirupiga.
Koostis: odra- ja tatralinnased, vahtrasiirup, humalad, vesi, pärm"

Väike lihtne pudel, väga laheda ämblik-vahtralehe pildiga sildike. Vähene pruunakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus: tuhm-tume-tuhm-tume-pruun.

Aroom. Sa raske ratsavägi. Jah, quadruple mis quadruple. Raske, magus, siirupine ... miskipärast tuleb meelde hematogeen ja köhasiirup ja kukekomm ja talveõhtu külmas suvilas, mida kamin alles hakkab üles soendama.

Esmamekk on raske. Raske nagu see puusületäis, mille sa kamina ette tassisid. Raske nagu kasetoht, mille torkasid rulli keeratuna halgude vahele. Raske nagu tikk, millega tekkis tulelootus ja sooja-ootus.

Keskmaitse. Kamina siiber lõgiseb veidi ja tuppa tungib väike suitsupahvak. Lumemärjad puud sisisevad veidi, kuid kasetohulõõma vastu ei saa ta mitte. Põlvili kolde ees puhud sa tulele hoogu juurde seni kuni pea hakkab veidi ringi käima.

Järelmekk. Kaminasimsil nõrguvad küünlad. Vana lombakas suure sihverplaadiga äratuskell hakkab tiksuma. Raadikrapp kahiseb nagu su nooruses, ehkki jaamu on jäänud vähemaks. Aga ega muusika polegi hetkel oluline, vaid see tunne. Sa oleks nagu kolm-nelikümmend aastat ajas tagasi hiilinud ja sisse astunud nooruki-aega. Sest tuli on sama.

Raske kehaga. Siirupise kehaga. Übertasand. Oi kuidas tahaks öelda rohkem, kuid ... saisonipärmi mõju ei tajunud vana Gambrinus mitte. Kuid vahtrasiirupiguadruple ... no kas see ei kõla niigi kaunilt?
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment