Sunday, November 20, 2022

Bier Oder Wein

Bier Oder Wein (Pruulius, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~12,5 %vol. Liigimääratlus: odravein

Tegu pole omaette hinnanguga, vaid võrdlusega neli-pool aastat tagasi tehtud kirjeldusega. Tookord sai öeldud "pool aastat on sellisele joogile ikka liiga vähe laagerdumiseks. Poisid, räägime nii umbes aasta-kahe pärast uuesti, praegu peab aga tõdema, et seda klaasikest on VÄGA keeruline lõpuni juua ning teist kohe kindlasti ei võtaks."

Nüüd tõi pruulmeister sama joogi uuesti hindamiseks, et vaadata, kas pikk järelküpsemine on asjale kasuks tulnud. Vahtu tekib sama vähe ja kaob sama kiirelt. Õlle värvus muutunud pole.

Aroomi kohta sai toona öeldud: "Aroomis on esiplaanil kahjuks üsna puhas alkohol, kuigi selle taga on meeldivad kuivatatud maasikad ja kristalliseerumise äärel olev kärjemesi." Nüüd on alkohol taandunud, esimese osa võib maha tõmmata, järgneva korrutada kahega ja lisada portveini noodike.

Maitsepilt pole samavõrra palju pehmenenud. Toona sai öeldud "noor ja karvane on see asi, alkohol koos vähese nitroga trügivad üksteise võidu, üritades keelenäsadele üks-null teha. Õnneks tuleb veidi ka karamelli ja pähkleid esile, kuigi terav noor alkohol summutab neid." Nüüd pole see enam noor ja terav, kuid siiski karmipoolne ja krobeline, pähkline-tammetõrune-pihlakane. Vängevõitu ja rohmakas vaatamata pikale küpsemisele

Võrdluspilt on igatahes huvitav. Nelja ja poole aastaga on algselt väga rabedalt ja robustselt alkoholise lõhna suutnud viia sumedaks ja meeldivaks, kuid maitse osas on paranemine ainult 10-20% võrra leebemaks. Mingi algviga peab sellel kraamil juures olema, millest isegi aeg ei suuda päris võitu saada. Kuna praeguse, tegemishetkest juba viieaastase järelküpsemisega pole asi päriselt leevenenud, ei julge oletadagi, kui palju aega kuluks, et nurgad täiesti ära ümarduks.
----
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment