Thursday, October 6, 2016

Conca d’Oro


Conca d’Oro (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 73 punkti.

Tootjainfo: "Conca d’Oro is a rich Imperial Stout aged in Chianti Classico barrels from the prestigious Tuscany winery, Candialle. Named after Conca d’oro (Golden Bowl) in Panzano in Chianti, the valley where the vinery is located. This limited edition Imperial Stout is full bodied and velvety smooth with piquant Chianti and subtle vanilla notes from the French oak barrel. You can also mature this beer in steady 10-15 C temperature. Enjoy in 12C from a wine or tulip glass."

Väike lihtne pudel, luksuslikult elegantne sildikujundus mängib punaveini ja kullaga. Sõrmepaksune hallikaspruun vahukiht taandub üsna pea kirmeks. Õlle värvus - tint-tökat-must.

Aroom. Oooo. Vanilje. Vanilje ja vein ja tamm. Vaata kui teaks veel seda veini, siis oskaks ehk midagi rohkemat aimata-kirjeldada lähtuvalt tolle viinamarjajoogi proofilist, kuid vana Gambrinus ei tea veinidest suurt mitte mõhkagi. 

Esmamekk. Raskepärane, kuid elegantne. Hapukas, kuid mitte torkiv. Mõrkjas, kuid mitte rusuv. Imeilus rikkalik segu.

Keskmaitse. pehme ja külluslik. Veinimarmelaad. Vaniljene ploominalivka, millesse on puistatud tammelaaste.

Lõppmaitse. Mõrkjas ja parkiv. Tamm astub kolm sammu edasi, seab end lava keskel sisse ja päästab tanniinised häälepaelad valla, täites kogu ruumi mahlase baritoniga. Vaniljene inglihäälne koor saadab seda kardina tagant, sulatades kogu helipildi kokku millekski õilsaks ja värelevaks.

Järelmekk. Tamme saab ehk pisut liiga palju. On see ikka vaat või vaadilaast? Kuid üldist muljet see siiski ei riku. Pehme, täidlane, samas parkivalt tanniinine. Jõuline ja sume. Soe ja hiigelsuur. Nagu reheahi. Või veel suurem.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-mõrkjas-kreemine-magusakas-mõrkjas-vaniljene-hapukas-vürtsika buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Peaaegu lisaks siia epiteegi "geniaalne", kui seda va tanniinisust lõpuks paljuks ei saaks. Aga seda jooki tuleks proovida kõrvu vastava veiniga, et tegelikult ka aru saada, mis ja kuskohast tuleb.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment