Sunday, October 2, 2016

Ravnodenstvie


Ravnodenstvie (Lehe / Vasileostrovskaja, Eesti / Venemaa) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Külluslik šokolaadilinnastega pruulitud ja Madagascari vaniljega maitsestatud imperial stout on sündinud koostöös Peterburi pruulmeistritega.See uhke õlu sobinuks vanasti tsaari õukonna lauale, aga tänapäeval jääb sellega maiustamine käsitööõlle sõprade pärusmaaks.
Sisaldab odralinnaseid ja kaera."

Väike lihtne pudel, efektsel mustal sildil kuldne kuu ja päike. Tumepruun vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib märkimisväärselt kaua. Noh kas õlle värvist peab rääkima? :) 

Aroom. See on lihtsalt hunnitu. Jõuliselt mõrkjas ja röstine. Magusakas-mõrkjalt vaniljene. Portveiniliku vihjega hapukas. Kohvi ja kakao, ploomid ja rosinad, kuivatatud viigimarjad ja kakaoküpsised. 

Esmamekk. Oooohoooo ... see on sametine ja sulnis. Magusakas pehme samet. Pehme kott-tool, millesse poolselili vajuda ja sügistaevasse tähti vahtima jääda.

Keskmaitse. Kakaoküpsised ja rosinad. Aiamajakeses istuvad küünlavalgel sõbrad ja räägivad poolihääli. Sina aga vedeled selle kõrval oma suuuurel pehmel kotil ja kuulad vaikust. Pisikesed konnad solksavad nähtamatult su ümber rohus ning siil möödub häälekal kahinal. 

Lõppmaitse. Šokolaadiliköör. Tähtede vahel plingib lennuk. Sa kujutad end istumas tolles lennukis ja vaatamas alla mustavasse öhe, kus vonklevad maanteede  valguskeed ja helendavad linnasaared. Kuid ennast sa ülevalt ei näeks. Ja alt ka ennast üleval mitte. Kui sa ise ennast ei näe, siis kas sind on olemas?

Järelmaitse. Raskelt siidine topelt-kakao. Vestlejate hillitsetud naer küünlahubases majakeses muutub pehmelt venivaks. Vana koer möödub sust ja torkab korraks oma jaheda niiske nina su näo vastu, kontrollides kas oled ikka elus. Kuid uni on võtmas võimsust. Las see kaste niisutab. Mul on hea. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja supersametise kehaga, mõrkjas-magusaks-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika-mõrkja buketiga MEGAtasandi rüübe! Oijeerum, kui hea ja hullult kakaone see lonksuke on. Pakkuda pehme vanilijejäätise kõrvale.
--------------
pilt isetehtud

1 comment: