Sunday, November 5, 2017

Hõõgõlu


Hõõgõlu (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Glögg beer.
Põhjamaadel teati juba ammu, et krõbeda pakase kõrvale ei sobi jääkülm õlu. Talvel joomiseks pruuliti kange õlu, mida sündis tule kohal kuumaks ajada ning ürtide ja meega maitsestada.
"Hõõgõlu" on pruulitud nende vanadele tavadele mõeldes. Eksootiliste vürtside ja Eesti meega maitsestatud õlu on parim kui ta üsna kuumaks ajada ja siis oma isu järgi rosinate, kaneeli või kuivatatud marjadega mõnusaks timmida. Julgemad võivad proovida lisada ka ühte lahti klopitud munakollase."

Väike lihtne pudel, sildil omamoodi glögitassike. Vähene kollane vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt pihlakapunane. 

Aroom ... džingelbell, kas teate, no kohe täiesti džingelbell :) Soe ja vürtsine ja pehme ja pisut kummaline ... noh nagu jõuluootus ikka.

Esmamekk on ... oi see on veider. See ei meenuta õlut mitte teps. Magus glögi - seda küll. Magus ja vürtsikas. 

Keskmaitse. Vedel piparkook. Keeltkõditav, päkapikuliselt põiklik ja sussikommiselt magus. Kes-astus-piparkoogi-puruks? 

Lõppmaitse. Aisakell, džingelbell, süda hell. Süda hell ja keel on üllatusest kange. Midavärki! Kas te ikka saate aru, et pruulikojas peaks õlut tegema, mitte nalja? Või oota, kes see siukest lollust ütles?

Järelmekk. Naeru- ja narrikiired valguvad silme ümber laiali, keel plaksub vastu suulage "oh kuusepuu" rütmis ning käed otsivad sahtlist piparkoogivorme.

Loll lugu! Lustakalt loll! Lehe rahvas viskab jälle tempu ja tirelit ja jõuluvana. Ning vana Gambrinus plaksutab rõõmsalt kaasa ja hüüab kuuse otsast: "Tehke veel!" Jah, see kraam ei kvalifitseeru õlleks. Kuid ega siis õnneks polegi alati õlut vaja. Tegemislusti ja kapist-välja-tulemise-julgust. Lehe omad julgesid. Kastist välja mõelda ja turule tulla. Mõistlik inimene oleks häbenenud. Nemad mitte :)
----
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment