Wednesday, November 29, 2017

Käsitöölise õlu


Käsitöölise õlu (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Old Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Tütrigel om näputüü, poissõl innembi peiuvõtmisõ asi!"

Väike lihtne pudel, sildil salli kuduv mees ja puid lõhkuv naine. Vähene kollakas vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt pihlapunane. 

Aroom. Hmm, siin ikka kohe on mida nuusutada! Karamelline ja magusakas, pihlakane ja mõrkjas, veidi kõrbema läinud õunamoos ja tihkeks keedetud tikrikopott. Muskaat, nelk ja rosinad. Kuivatatud õunad ja kaneel. Jeesusmariia, siin on terve maitseainete riiul kokku saanud! Natukese küünelakki leidub selles riiulis kah, kuid see ... see kuidagi sobib siia!

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja rosinaselt magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub suisa kisseljaks, rosinakisselli on visatud ka kuivatatud pirne ja virsikuid, nelki ja kuivatatud apelsinikoort. 

Lõppmaitse ... uhhh, see on ikka kohe väga atsakas kraam. Eino muidugi, seda oligi arvata - sildil ju kohe kirjas, et rukis on mängus! Rosinatega leivasupp! Täpipealt selline nagu vanaema ikka tegi :) Järelmekk tõmbab silmad kissi, vaatab pimedasse aknasse ja hakkab krokodill Gena vagunilaulu ümisema. 

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga Ülevõllikas. Oi sellest õllest ei saa kindlasti masside lemmikuid. Aga võtta selline stiil nagu "old ale" ja keerata sellele vint peale, kasutades rukist ... see on üks munadega tegu! Ja vanale Gambrinusele munadega õlled meeldivad! Rosinatega leivasupp õlle asemel, see on vahva!!!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment