Tuesday, September 3, 2013

De Dolle Extra Export Stout

De Dolle Extra Export Stout (De Dolle Brouwers). pdl 0,33 l. alc 9,0 % Liigimääratlus: eksport stout (ehk siis poolel teel lihtsa stoudi ja imperial stoudi vahel). 98 ratebeeris ja 87 beeradvocate järgi!!

Tootjainfo: "Of dark almost black chocolate color. Nose: musky, slightly sweet and spicy, Lots of chocolate , coffee and some hazelnut notes on the palate intermingling with notes of licorice. Very lively on the tongue! It finishes with a dry explosion of black espresso flavors. Special Extra Export Stout Notes: Malts: Roasted malts, chocolate malt, pale malt, caramel malt Hops: Nugget; Yeast: De Dolle Arabier yeast; Others: Dark candy sugar Alc./vol.: 9.0% Orig. Gravity: 1087 IBU: 50 EBC: 190"

Disain on tõeliselt vahva - kõhusilt on kui keskaegne pitsatijälg, kaela-etikett aga kannab hüplikult kirjutatud tooteinfot :) Pruun vaht täidab 3/4 klaasist ja on otsatult püsiv. Õlle värvus - mustjaspruun. Aroomis on tunda melassi, iirist ja röstlinnaseid.

Esmamekk on tihkepoolne ja magus-mõrkjas ning kergelt pähklinapsine. Keskmaitse muutub kergelt kõrbenud leivakooriku hapukasmõrkjaks ja kuivalt pähkliseks - justkui sööks laadalt ostetud lätlaste pähkli-rosinaleiba.

Lõppmekk osutub aga väga-väga keeruliseks tegelaseks, enne kirjeldamist peab korra lausa mõtlema ja uues lonksu paika sobitama. Kuiv - jah kahtlemata - kuid samas nii meeldivalt kuiva ja kommise piiril, et paneb tunnustavalt ümisema. Siin seguneb hapukas noot kui kuivetunud praosti manitsus kantslist ning tumeda suhkru varjatud paheline pale kui kirikuteenri ülekäte läinud tütreke. Vanaldane jumalateener teeb mis suudab, et hoida pilku krutsifiksil, kuid end esiritta sättinud ulakas plika naudib seda, kuidas vaese mehe pilk ikka tema lopsakale põuele eksib.

Järelmekk saabub kui halastus - kirikukoori heledad sõstrahääled löövad helisema ning pikkadelt pinkidelt köhib kaasa kamprihõngune tõsiusksete vanamuttide kime kaagatus. Kuid vähemalt saab praost oma jutluse lõpetada viimsetpäeva ja lunastust kuulutava krääksatusega ja seejärel taanduda kantsli kõrgusest käärkambri varjulisse turvapaika.

Raskepoolse kehaga, kuivavõitu paletiga, hapukas-mõrkjas-magusa buketiga überrüübe. Toidusoovituseks pakuksin tumedat šokolaadi.

-------------
pilt siit

No comments:

Post a Comment