Tuesday, September 3, 2013

Hoegaarden Grand Cru

Hoegaarden Grand Cru (Brouwerij Hoegaarden). pdl 0,33 l. alc 8,5 %. Liigimääratlus: belgia kange (nisu) eil. Gambrinus küll ise määratleks seda kui nisu dubbel või isegi tripel. 95 punkti ratebeeris ja 90 beeradvocate järgi!!

Vihjeks maaletoojatele - kuigi tootja lehel on väide, et "Available exclusively in Belgium", siis ehk saab siiski kuidagi proovida? Tavalisest Hoegaardenist on ta mõistagi kallim, aga ka parem! Ja noh, nt "Keelatud vili" tasub ka kindlasti toomist, aga see on juba teine lugu.

Tootjainfo: "Grand Cru is Hoegaarden’s masterpiece. But let’s try to keep things modest. It has a fantastic cloudy orange colour, an amazing fruity aroma and an unsurpassed complex sweet and bitter taste. The subtle spices and citrus notes are the cherry on top. There, that was subtle."

Elegantne ja klassikaline disain rõhutab rüüpe väärikust, kloostrimotiivid siltidel ja korgil on igati sobilikud. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ning on kaunikesti püsiv. Õlle värvus - piimjalt kuldne. Leebes aroomis tunned ära belgia nisuõlle kohustuslikud komponendid - hapukal alatoonil lebavad koriandri ja vähese apelsini.

Esmamekk on keskmise tihkusega, torkivalt värske ja magusakalt vürtsikas. Keskmaitse muutub tugevalt karameljaks, mida toob maale lähemale koriandri mõrkjas vürtsikus. Lõppmekk annab endast välja viimasegi apelsinipiisa, et nautlejat meeldivalt kosutada ning lisab siia veidi nelgi ja vürtsi sädemeid, et su silmi särama panna. Järelmaitse põimib ümber keele siidjad linnaselõimed, kõditades kergelt keelealuseid punktikesi ja käitudes su erkudega nagu kassipoed lõngakeraga. Oi see on üks vahva mäng, mis siin käib, see ergutab ja paneb samas end mõnuga jälgima.

Keskmise kehaga, karboniseeritud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga väärtõlu, millega tutvumine võtab üle keskmise aega. Võtke selleks mõni minut ning süvenege, proovige mitte liiga kiiresti seda nektarit endasse kummutada ja laske tal endast rääkida - see on väärt tutvus. Aperetiiviks sobiv ... ja ärge siia kõrvale midagi pakkuge!
--------
pilt siit

1 comment:

  1. On jäänud mu aastatepikkusesse repertuaari püsima kui kindel esimene salm ja pole kunagi sobinud refrääniks.

    ReplyDelete