Wednesday, September 11, 2013

UR-eil

UR-eil (Kastani pruulikoda) pdl 0,5 l. alc 5 % Liigimääratlus: rukkieil

Tootjainfo: "UR-eil on oma nime saanud ideest, et sajandeid tagasi jõid eestlased tubli rukkisisaldusega ja metsiku humalaga valmistatud õlut. Rukkihelbeid 25%. IBU ???" (need küsimärgid ongi sildilt võetud, mitte Gambrinuse pandud :)

Eriskummalisel koonilisel pudelil ilutseb lihtsake sildike, mille kiri on paraku nii kribu, et raskendab lugemist. Helevalge vaht täidab veerand klaasist, kadudes minutikesega kirmeks. Õlle värvus - piimjalt kuldkollane. Aroom - tugevalt leivane ... selline seemne-röstleiva hõngune.

Esmamekk on kergepoolne ja õrnalt hapukasmagus. Keskmaitse keerab ette rukkile omase kirbema-mõrkjama lehekülje, muutudes lõppmaitses jällegi intensiivselt leivaseks, biskviitjaks ja hapukalt kreemikaks. Järelmekk on väga kerge, kargevõitu ja magushapukas, meenutades pigem karastusjooki kui õlut.

Kerge kehaga, keskmiselt karboniseerunud paletiga, magus-hapuka kehaga omapärane lauaõlu, mida sobiks ka januks rüübata. Toidu osas pretensioonitu, kuid rukkileivast krõbuskid sobiks juba nime tõttu suurepäraselt.
--------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Infoks, et 30 liitri virde peale kulus 900g värskelt nopitud metsikut humalat. Veidi olen seda humalat ka kuivatanud ja talveks tallele pannud. Iseloomulik selle humala puhul on marineeritud kurgi lõhn :)

    ReplyDelete