Monday, September 9, 2013

Zenryaku Konominante Kiitenaize SORRY

Zenryaku Konominante Kiitenaize SORRY  (Yo-Ho Brewing Company). prk 0,35 l. alc 6,5%. liigimääratlus: nisu-IPA

Tootjainfo: otse midagi ei leidnud, kuid "Concept is "Umami White IPA" They use "Natural Umami Dashi" for rich aroma!" Ehk siis tegu on õllega, mille tegemisel on kasutatud kalahelbeid, mille maitset jaapanlased markeerivad kui "umami" ... ligikaudses tõlkes "külluslik"

Valge ja kirju purgi disain väärib omaette seletust. Nimetus tähendab midagi sellist "me tegime sellise õlle nagu meile endale meeldib, sorry". Purgile pillatud erikujulised ja -värvilised tähed peaks meenutama pahategijate poolt koostatud kirja, mis on kokku kleebitud ajalehtedest lõigutud tähemärkidest ... noh et pruulmeistrid panid korda sigaduse ja nüüd varjavad end :)

Valge tihe vaht täidab 90% klaasist ning jääb ka vajumise järel kreemjalt tihkeks ning klaasile kleepuvaks. Õlle värvus - kirkalt valkjaskollane. Aroom on õrnake, aga väga nauditav, meenutades quadruplite tihket magus-vürtsikust. Ja uskuge või mitte, taustalõhnana on võimalik tajuda kuivatatud kala kirbet merehõngu.

Esmamekk on keskmisest tihkema kehaga ja vägagi intensiivne, magus-vürtsikas, kergelt keeleotsa näksiv ja virgutav. Keskmaitse on üüratult mitmekihiline - siin on nisuõlle kerget hapukat tooni ja virsikute küpset küllust, pikantset vürtsikat datlit ja mõrkjat pähklit. Lõppmaitse lööb aga kogu suu lainetama nagu jaapani hapra tugiujukitega paadi, millesse hiivatakse järjekordset noosi ... see mekk on kuidagi veider ja köitev, imetlust tekitav ja imestama panev ... kas see ongi umami? Siin on lisaks kergelt odraveini meenutavale puuviljasele päikeselisele soojusele veel mingi soolakas nüanss, kuid see on õhkõrn nagu lehvik geiša käes, delikaatne nagu kalligraafiline maaling riisipaberil ja kummastavalt köitev kui teerituaal. Oi Gambrinus on rahul et Taara tema teele selliseid kiiksuga naudinguid saadab.

Keskmisest sipa raskema kehaga, kleepja paletiga, magus-mõrkjas-vürtsika-umamise buketiga überrüübe. Esimest korda tuleb seda kindlasti maitsta omaette, teine kord võib proovida sinna kõrvale kyabetsuyaki nimelist tänavatoitu, kuhu on neidsamu kalahelbeid peale puistatud.
---------
pilt siit

No comments:

Post a Comment