Friday, May 18, 2018

Hvalur 2 Þorrabjór


Hvalur 2 Þorrabjór (Steðja, Island) pdl 0,33 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang 34 punkti.

Tootjainfo: "Hvalur 2 Þorraöl Steðja is an ale we brew for the season of Þorri. What makes this beer special is that, it´s ingredients is Pure icelandic water, malted barley, hops and sheep shit-smoked whale balls. Icelanders have used this method of smoking for centuries, so we choosed to handle the whale balls the same way before we use it in the brew. Because a lack of trees in Iceland, we use dry sheep shit to smoke. This gives the beer an excellent smoke tast, a smoke tast you havn´t tryed out before... The balls also gives its flavour to the beer......"

Soovitan vaadata ka seda videot. Ja siis mõelda, et misasju ikka ilmamaa peal kokku keeratakse. Ning vaimustuda :)

Kollane vaht täidab enamik klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldpunane. 

Aroom. Hmmm. Olles varem saanud lambasõnnikuga suitsutatud linnastega tehtud õlut, siis siin seda külma lauda lõhna pole. Suits on vaid õrna vinena tunda ... aga sa taevas KUI lihalikult see aroom mõjub! No täiesti selline tunne, et keegi lõikab kõrvaltoas lahti head suitsuliha või -vorsti!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas, karamelline ja meeldiv. Keskmaitses tuleb suitsune nüanss esile, mängides hapukate nootidega ... ja lõhnast tuttav lihalikkus on ka kohal. Selline mulje, nagu oleks liha eelnevalt marineeritud ja siis suitsetatud. Ainult et see liha on nüüd mitte enam kõrvaltoas, vaid sama ruumi teises otsas.

Lõppmaitses hakkab suitsune hapukas moment muutuma tugevamaks, kuid seda tasakaalustab matsakas karameljas mõrkjas-magusus. Järelmekk toob suitsuliha juba piisavalt lähedale, et seda lausa keelega tunda, kuid tegu on siiski kõrvaltooniga, mitte dominandiga. 

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-suitsune-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Stiilimääratlusena oleks õige öelda "wee heavy" ja kõik oleks täiesti õige - nii kerge suitsune kui tugevalt karamelline noot. Kuid mnjah, lambasõnnikuga suitsutatud vaalamunandite panemine õlle sisse mõjus niiiiiivõrd ootusi üles kütvalt, et tulemus on pisuke pettumus. Suitsune šoti eil ... nagu enamik suitsuõllesid ... tekitavad maitsja peas seoseid suitsulihaga (mõnel ka suitusjuustuga) nii ehk naa, kuid mingit erilist vaalamunandit ega isegi mitte lambasõnniku-suitsu siit klaasist ei leia.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment