Sunday, May 20, 2018

Loojang


Loojang (Põhjala / To Ol, Eesti / Taani) pdl 0,33 l. alc 11,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Barley Wine" ja hinnang 72 punkti.

Tootjainfo: "Armagnac & Oloroso sherry BA barley wine"

Väike lihtne pudel, ebamäärane sildikujundus. Kollane vahakael tuletab meelde, et tegu on see koja Cella Series esindajaga ehk säänse tegelasega, mida tuleks ja võiks kaua hoida. Noh aga proovime, kuidas ta nö värskelt mekib.

Kollane vaht täidab pool klaasi ja püsib suhteliselt kaua, mis vaadihoidise ja odraveini kohta on suhteliselt haruldane. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kuldpunane.

Aroomis jookseb nina esimese hooga tammepuu sisse. Või siis pigem tamme-vineeriga kaetud värskelt valminud kapi sisse. Või siis värskelt tammepaneelidega vooderdatud kabinetti. Kuid selles kabinetis on šerrit! Palju šerrit, mida on ilmselt kasutatud sellesama puitvooderdise immutamiseks - hea mõte, kas pole?

Esmamekk. Hmmm ... 11,4-kraadise rüüpe kohta on algus üllatavalt kerge! Delikaatselt magusapoolne, veidi häbelikult tammine, kergelt keeleotsa kõditav. Selline hästi kasvatatud tegelane, tagasihoidlikus ent ajatult klassikalises ülikonnas ja puha. 

Keskmaitse. Vürtstamm!? Kas on olemas looduses vürtstamm, mille lehtedel on kerget loorberi maitset? Ja mille viljad õhkavad tähtaniisi? 

Lõppmaitse. Eukalüpt-tamm on vist olemas küll? No vähemalt siin klaasis kasvab ta üsna võimsasti, olles selline sale ja sihvakas ja igiroheline. Ja kaneeline. Kaneeline? Kaneeline!

Järlmekk. Kirsikohv. Tamme-kirss. Kuivatatud tammekirss. Mandlid! Vürtsmandlid. Vaniljesed vürtsmandlid. Tuhk. Vürtsmandli tuhk kirsioksast tehtud tubakatoosis. 

Kolossaalne. Uskumatult paljutahuline. Üldse mitte ootuspärane. Veidralt kergelt joodav. Kohati lausa häirivalt maitse-tihe. Kihte, nüansse ja avastamisväärseid nurgakesi on selles õlles rohkemgi kui olema peaks. Mõnda, nt tamme ennast leidub see-eest igas nurgas ja nurga taga, mis hakkab vahepeal veidi ärritamagi. Teisi aga leiad korraks ja kaotad kohe. Vürts-vein. Külmaks aga ei jäta see kraam kohe kindlasti. Vana Gambrinus kujutab liigagi lihtsalt ette, et selle joogi kohta võidakse ka halvasti öelda. Algpõhi ehk odravein kipub lisakihtide alla ära kaduma. Kuid üldistatult ei saa teha muud kui vaimustuda!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment