Monday, May 14, 2018

Anniversary barley wine 2018


Anniversary barley wine 2018 (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,2 %vol. Ratebeer teatab et "Also Known As Sori Anniversary Barley Wine 2017", mille hinnang on 98 punkti

Tootjainfo: "A magnificent Barley Wine aged nearly a year in elegant cognac barrels. Rich, dark fruit, honey and caramel notes balanced with oak and cognac from the long barrel aging. Celebrating 2 years of Sori and 100 years of independent Finland."

Väike lihtne pudel, veinipunane "ujuv" sildikujundus. Vähene kollakas vahukirme kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tume kirsipunane.

Aroom. Üsna eemalt juba on tunda karameljat täidlust ja odraveinilikku soliidsust. Lähedalt-aeglaselt õhku sisse libistades torgib vähene konjakine alkoholisus. Sügavalt-hoogsalt sisse hingates muutub see aga viinamarjaselt hapukaks ja omandab aedmaasika moosi nüansi. Või siis ikkagi vaarika?

Esmamekk on raske ja täidlane, magus ja karamelline. Tumedaks kõrvetatu iirisemass ja poolkuiv viigimari. Veidi alkoholist soojust keeleotsal.

Keskmaitse on sügav ja tõsine. Alkoholine-konjakine torkivus kaasneb toeka tammise mõrkja vaniljega. Selle foonil ilmneb huvitav, odraveinile mitteomane röstine mõrkjus, tuues maitsepildile kustunud tukkidega hommikuse kamina. 

Lõppmaitse omandab portveiniliku õilsa tuhm-magusa läike. Kamina ees seisavad poolikuks jäänud pokaalid ja sädelev-punased kõpskingad. Nende perenaine ilmselt otsustas, et ilma peopesa-kõrguste kontsadeta on turvalisem trepist üles magamistuppa minna. 

Järelmekk kaotab veidi õilsamaid-täidlasemaid noote, neid varjutab veidi kõrbemise äärele jõudev röstlinnaste pealetung. Hommik nooblis majas hakkab elama ma elu, päikeselaik valgub kamina juurest mööda seinapaneele maalidega ülekuhjatud seintele. Köögiukse vahelt kostab lossiperemehe madalat jutukõminat ja perenaise kudrutavat naeru. See maja on rõõmus ja rahul. Nii olgu ka teie õhtu.

Gambrinus on rahul. Ja ärge teie ka torisege, eks. Isegi kui see on 2017.a versioon uue sildi all, pole katki mitte kõige vähematki. Über tuleb selle kohta öelda nii ehk naa. Korralik, täidlane, küps ja väljapeetud odravein oma parimal moel.
---
pilt isetehtud

1 comment:

  1. 2018 etikett ütleb: "A magnificent Barley Wine aged nearly a year in elegant cognac barrels. Rich, dark fruit, honey and caramel notes balanced with oak and cognac from the long barrel aging. Celebrating 3 years of Sori and 100 years of Estonia. " 🇪🇪

    ReplyDelete