Sunday, May 27, 2018

Ülo


Ülo (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Chardonnay barrel aged imperial saison with gooseberries"

Väike lihtne pudel, mille vahakaelus annab teada et võiks oodata midagi erilist. Noh ja kui te nüüd mõtlete, mida "imperial saison", "Chardonnay vaat" ja "tikker" kõik kokku võiks tähendada, siis ... no ma ei tea mida te siis mõtlete :)

Valge tihe vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne.

Aroom. Oooo, tikrikompott? Tikrikompotist tehtud kihisev limonaad! Veidi rõsket valget veini. Kribisev-kõditav belgia vürtsikus. Niiske puit. Päikese käes soojenev ületalve tühjalt seisnud suvemaja. Kevadhooaja puhuks kohale toodud korvitäis kiivisid, rosinaid ja kausike veinis marineeritud metsõunu.

Esmamekk. Kerge! Kerge? 10-kraadine ja KERGE!?! Magusakas-veinine-kuiv ja kerge. Kevadine!

Keskmaitse. See kergus oli petlik. Tikrist saab teha veini, eks ole. Aga kas ka muskaatveini? Metsõunte aroomiga muskusvein.

Lõppmaitse. Huvitav kas viinamarju marineeritakse? Noh nii nagu metsõunu? Muskaatpähkliga koos mõistagi.

Järelmekk. Saisoni vürtsikas elegants korrutatud tikriveini maalähedusega. Puitpitsudesse uppuv suvemajal kesk tikripõõsaid tõmmatakse kardinad eest ja pestakse tolmunud aknasilmad kirkaks. Kuidas aga tikritest said kreegid, seda ei oska nüüd küll keegi seletada. Kollased kreegid. Kreekmarjad. Viinatikrid.

Urjuhh. Piiritajate vidinasse mattuv kollane maja. Täis kollaseid marju ja kollaseid lõhnu. Nii lõhnab päike ja armastus. Sellest Joogist ei saa masside lemmikut. Ja see on hea. Sest see Jook on tehtud Vana Gambrinuse kiusamiseks. Veinirahvas, rõõmusta. Sulle on õlu tehtud, mis hea maitseb. Mistap Mega.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment