Saturday, August 29, 2015

Emelisse Porter


Emelisse Porter (Emelisse, Holland) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: porter ja hinnang 96 punkti!!

Tootjainfot ei õnnestunud leida, sildilt õnnestus vaid tuvastada: "EBU 45"

Väike lihtne pudel, tehniline sildilahendus. Pruunakas vaht täidab üle klaasist, püsides vägagi kaua ja jättes klaasiseintele kenakese pitsi. Õlle värvus - kirkalt tume kirsipunane. Aroom on magusapoolne, õrnalt šokolaadine ja röstsaia taoline.

Esmamekk on tihe ja sametine, magusakas-mõrkjas ja keeleotsa kui siidi sisse mähkiv. Keskmaitse paneb naeratama ... ooojaaa ... vat see on üks õige porter, sihandne tihe ja täidlane ja soe ja sõbralik nagu külakõrtsi pidav mamsel, kes astus just ahjusuu eest leti juurde, et kuumusest punavate põskedega kundele üks kohv valada ja värske kaneelisaiake pakkuda. Lõppmaitse asetab kohvitassi kõrvale tükikese kirsišokolaadi ning väikese kristallpitsikese kreegiveini, pilgutades silma ja poolhääli lisades: "kõik puha omatehtud kraam, ehe kohalik värk!" Järelmeki mõrušokolaadi kommi seest sulatab keel välja tumedas rummis leotatud kirsi, väike piisake ürdilikööri tuleb aga juba arve maksmisel tasuta kaasa. Ahh mida põrgut, ei sõida me siit kohvikust veel kuhugi. Järsku on mamslil ka tuba pakkuda, siis jääks kohe pikaks õhtuks siia õdusasse kõrtsikesse.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja tihkelt õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Prullakas ja kodune, sõbralik ja abivalmis, köitev ja mõnus. Porterite parimaid näiteid, mille kõrvale ei olegi mõtet midagi pakkuda, ehk vaid konservkirsse.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment