Wednesday, September 1, 2021

Aegamesi

Aegamesi (Nöösker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 14,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Mead - Other" ja hinnang 4,08
Tootjainfo: "Kuiv barbarissi mõdu, tehtud MöM metsiku ökomeega. Mõni asi võtab aega. Meie andsime, aega ja mett, aegamisi sai Aegamesi"

Keskmist kasvu pudel, fooliumkaelus, sildil ... eee ... need on ju vist hoopis granaatpihlakad, mitte barbariss? Vahtu joogi väljakallamisel ei teki. Joogi värvus - kirkalt punakas.

Aroom ... mmmm mõmmmm mmmõõõõdu! Või siis ikkagi melomel ehk siis mõdu marjadega. Hapukas, kuiv, metalne, marjane, metsik ja meditsiiniline. Noh selles mõttes, et juba nuusutades saad aru, et siin on loodusevägi sees :)

Esmamekk - kuiv, raske, metalne, keelkurrutav, veidi alkoholine, soe.

Keskmaitse - veel kuivem, vaskne, maasikane, kuivatatud pohlade ja veriapelsini kontsentraadine

Lõppmaitse. Magus-hapu, kuiv, keelekülgi servapidi kokku koolutav, kuivatatud jõhvikad ja paberkuivaks tõmbunud ületalve hoitud antoonovkad ahjupealselt ajalehelt. 

Järelmekk. Kuivus annab ühte otsa pidi järele, selle alt välja ilmuv magusus on tikrine ja sõstrane. Teisest otsast aga ilmub mängu mõrkjas, suirane ja eeterlik raskus. Kõike seob kokku tuntav alkoholine soojus, kuid seda sellises ilusas-elegantses vormis, mitte robust-torkivas võtmes.

Raskepoolse kehaga, nullkarboga ja väga kuiva paletiga, keele sõlmesiduva ja ülikuiva portveini meenutava olekuga ülevõllikas. Ei, mitte friigikas, see on imeliselt hea kuiv mõdu ning friiklusega pole siin mingit pistmist. Aga tänu oma korralikule kangusele sunnib see jook aupaklikkusele ja annab ülimalt hea aimduse, kuidas üks kuiv-kuiv mõdu maitsma peaks. Tundub et Nöösker on leidmas omale uut ja ilusat arenguteed, mis on seda tänuväärsem, et meie mõduturg on siiani ahtamast ahtam.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment