Saturday, June 27, 2015

Pime ÖÖ PX


Pime ÖÖ PX (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 13,9 vol% Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stour", hinnang pole veel välja kujunenud. Taaskord ratebeeri puudujääk - no ei ole neil määratlust "šerrivaadis laagerdunud imperial stoudi" jaoks :)

Toojainfo: "Pimeda ÖÖ limiteeritud eriversioon, laagerdatud 6 kuud sherry vaadis.
A special edition of Pime Öö (The Dark Night), this one is aged for 6 months in Pedro Ximenez sherry barrels."

Väike pudel, mille kaelus on torgatud vaha sisse, kollakas-musta sildikujunduse kohta ei oska kohe üldse midagi öelda :)

Rüüpe väljakallamine kutsub esile vaikse vaimustusümina - nii õõvastavalt must on see vedelik! Tumepruun vaht moodustab vaid vähese kirme. Õlle värvusest ma enam ei räägigi :)

Aroom mõjub kui põrgu ja taeva kokkusulamiskoht. Tuntavalt alkoholine - jah seda küll, kuid see on õilis ja raske ja väärikas. Šerri või portveini taoline magusakas mõrkjus, puidune raskus ja vähene suitsuvine moodustavad kokku imelise vatt-tiheda pilve, mis takerdub su ninna.

Esmamekk on hunnitult raske ja tihke ja soe ja paitav. Keeleotsa puudutab magusakas šerri ja hapukas marjasus, mõrkjas suitsune puudutus toob kõik kenasti tasakaalu. 

Keskmaitse. Puhas luksus, sametkardinad ja kullatud käsipuud, kristall-lühtrid ja muu dekadents. Ploomid, kuivatatud kirsid, vananev mõisahärra tepitud hommikumantlis seismas rõdul ja klaasikest näppude vahel veeretades silmitsemas oma valdusi. 

Lõppmaitse. Kammerteener köhatab vaikselt, tuues härrale hõbekandikul sädeleva karahvini, et kallatu juurde tilgake seda hunnitut nestet, mis vanahärra õhtuid rõõmsamaks muuda. Killuke kirsišokolaadi käib mõistagi asja juurde. 

Järelmekk. Kammerteener on jõudnud otsaga kööki, kus karahvini põhi jagatakse kahe peale röögatupaksu kokaga, kes huuli maitsvalt muigutades matsuvaid kiidusõnu lausub ja omalt pool tüki rammusat mustikalikööriga immutatud kirsikooki lauale paneb - no mis teha, meie härra on maiasmokk ja gurmaan.

Naftaraske kehaga, vähekarboniseerunud ja džemm-tiheda paletiga, magus-hapukas-MAGUS-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusa buketiga KOSMILINE RÜÜBE! Luksuslik digestiiv, mida pakkuda vaid parimatele sõpradele ... ja sedagi vaid eriti erandlikul puhul! Halleluuja, et Eestis on hakatud tootma midagi säherust ... aga no miks-miks-miks vaid NIIIII vähe?
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment