Wednesday, June 24, 2015

Valge Öö


Valge Öö (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,7 vol% Ratebeeri liigimääratlus: "american strong ale", hinnang pole veel välja kujunenud. Taaskord ratebeeri puudujääk - no ei ole neil määratlust "white stout" jaoks :)

Toojainfo: ""Valge Stout" aasta kõige lühemaks ööks. Pruulitud heledate linnaste ja tumedate maitsetega.

The White (or Light) Night. A white stout brewed for the shortest night of the year. Brewed entirely with pale malts but with dark tastes, the Light Night is a liquid paradox. Cacao nibs and coffee were used to emulate the flavours of a stout in this dark orange ale."

Väike lihtne pudel, mille hallil sildil on ... hmmm ... kaks plärakat ;) Halli viiskümmend tooni? Kuu ja Päikese negatiiv? Põhjamaise disaini kummastav kiiks?

Sõrmepaksune kollakas vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt ja imekaunilt sätendava kuldse helgiga punane. Aroomis kuhjaga kakaod ja näpuotsaga vaniljet, peotäis röstlinnaseid ja taskutäis kohvikaramell-komme.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja surakalt magus-hapukas, keeleotsa näriv ja jõuliselt otsekohene. Keskmaitse paneb vaikselt omaette naeru mugistama ... ohh see on rõõmsalt ebanormaalne rüübe! Kohvine ja liköörine, veidi lagritsane ja kohvimarmelaadine (?!?), kadakast võinoaga leivale kantud apelsinidžemm ja hakitud Kuldsed Suured Rosinad. Lõppmaitse paneb su palged õhetama ja jalad tatsuma ... no ei ole võimalik sellist piduprallet oma suus vaikimisi taluda, tahaks kõigest ja kohe ja korraga ja kõigile rääkida ... aga alla ka ei raatsi neelata, sest siukest napakust tuleb nautida. Nii ei jäägi muud üle, kui (tsiteerides klassikut) stepptantsu ja peeretuste abil end väljendada :) Järelmekk kannab mõmiseva olevuse ära suurele laevale, vaid hetk enne seda, kui keegi steppiva peerukoti vastu baariletti tiku pähe põlema üritab tõmmata (ka see on titaat, mu vähelugevad sõbrad).

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, Napakalt-magus-hapukas-Jõuliselt-mõrkjas-vürtiskas-Nurjatult-magus-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE, mille tasandimääratlus oleks pigem kui EBAÕLU, sest jälle kord on need kuuekordselt kuu pealt kukkunud Põhjala tegelased kokku keeranud midagi, mis õllefriigi õnnest õhetama paneb. Olgu õnnistatud lollus ja valmisolek eirata füüsikareegleid ning muid pruulikunsti häid tavasid! Pakkuda omaette rüüpena portveini asemel digestiiviks.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment