Thursday, April 28, 2016

Trolltunga


Trolltunga (Buxton / Lervig, UK / Norra) pdl 0,33 l. alc 6,3 %vol. Ratebeeri iiigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang hinnang 96 punkti!!

Tootjainfo: "Gooseberry Sour IPA. Trolltunga is a jutting rock in Norway, hanging 700 metres over lake Ringedalsvatnet. Only the wary tread the path to the very edge. This beer was brewed to celebrate friendship and a love of wild places. A collaboration with Lervig Aktiebryggeri from Stavanger, Norway"

Väike lihtne pudel, hallikal sildil õllele nime andnud objekt - soovitan muuseas guugeldada ja vaadata algupärandit! Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasi ja püsib väga kaua (mis pole hapuõlledele kuigi omane). Õlle värvus - kirkalt hele-helekollane, lausa valkjaskollane.

Aroom on ... no mõistagi hapukas ... või õigemini ikka hapu. Aga kuidagi ... metsikult hapu? Mahakukkunud ja käärima-kõdunema läinud marjade hapu. Ja neid marju on PALJU! Kohe terve ladestus märja mulla ja kõdunevate lehtede peal.

Esmamekk on HAPU! Keskmise kehaga ja hapu. Otsekoheselt ja magusakalt hapu.

Keskmaitse on veelgi hapum. Esmane magusakas kõrvaltoon asendub mõrkjama, keeltparkivaga, mis võimendab seda hapukust veelgi.

Lõppmaitse. Vaat on jah tikrid. Aga üldse mitte käärima-kõdunemaläinud, nagu lõhn lubas, vaid toored. Toored, krõmpsuvad, mahlased ja sidrunväändiku taoliselt hapud.

Järelmekk huvitaval kombel taltub ja laseb tulla ettepoole ka murusel mõrkjusel ja vähesel vürtsikal sädemel. Kuid keelepära on naksuvalt kuiv ja parkunud nii ehk naa.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kramp-kuiva buketiga, HAPU-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu-vürtsikas-hapuka buketiga rüübe, mille paigutamine hea-halb skaalale sõltub nüüd puhtalt sellest, missugune on mekkija suhe happelistesse asjadesse üleüldse. Gambrinusel see suhe on ettevaatlik, kuid igatahes tuleb tunnistada, et siin klaasis loksub midagi oluliselt maitseküllasemat kui mõned veiniäädikalised rüüped mis Gambrinuse keelele on sattunud. Sestap olgu tasemeks ikkagi ÜBERRÜÜBE, sest tegu on oma klassi väga reljeefse ja stiilse esindajaga.

--------------

pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment