Wednesday, April 27, 2016

Tripel (Buxton)


Tripel (Buxton, UK) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri iiigimääratlus: "Abbey Tripel" ja hinnang hinnang 93 punkti

Tootjainfo: "Belgian style Tripel, III in the Belgian series."

Väike lihtne pudel, mustjas-kuldsel sildil halutuli paja all. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. 

Aroom on belgia tripel-tüüpi õllede klassika. Magusakas, hapukas ja vürtsikas. Ehk siis selline pidulik ja fanafaarihäälne :)

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja jõuliselt hapukas-magusakas, mõjudes kui saali suurte uste lahtipaiskumine  õukonna ees. Keskmaitse vürtsikas-magusakas kõla kaigub suisa kõrvulukustavalt, lõhnas lubatud fanfaarid kõlisevad ja helisevad ja rulluvad mööda su maitsemeeli kui kiitus õllemaailma ühele säravaimale tegijale, aadellikule vürtsikuningale. 

Lõppmaitse on külluslik, tihkepoolne ja sätendav. Hapukas-vürtsikas kaja kuikab piki suulage kui poisslaste koor kuskil kõrgel rõdul, mida pole küll näha, kuid loovad sellise ingelliku ja lootusrikka taju et ka raskeimal hetkel löövad palged särama ja silmad heldinult niiskuma. Järelmekk kõmistab juba pisut tõsisema tooniga, poistekoorile sekundeerib nüüd mahlane mõrkjas bariton ... kuid kogu õhustik on ikka ülevalt pidulik, heiastades maitsesilma ette  ühe suurepäraseima õhtu pidulikku algust.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sädeleva paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Megatasandi rüübe. Imperial-tripel ütleks vana Gambrinus selle stiili kohta. Ilmselt üks parimaid kui mitte üleüldse parim tripel mis senikohatuist meelde tuleb. Iseseisev rüübe, mida võiks pakkuda ka jõuliseks vaherüüpeks enne desserdi juurde asumist.
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment