Sunday, February 12, 2017

Mel Gibson


Mel Gibson (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Scottish Ale - Top 50" ja hinnang 92 punkti!

Tootjainfo: "Scottish ale aged for months in Highland and Island Scotch whisky barrels."

Väike lihtne pudel, vahakaelaga suletud kork, sildi disain väärib taaskord väikest kriitikat - tumedates toonides kirju kräbu muutub riiulis ebamääraseks massiks.

Muuseas - paljude poolt kirutud vahakrae eemaldamine on tegelikult imelihtne, kui seda ennem kasvõi minutike peos soojendada ja/või mööda pudelikaela altpoolt üles noaga laugelt lõigata. Vähene kollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tume punakaspruun.

Aroom. Mõnnnadi-mõnna pehme vaniljene noot limpsab juba kaugelt keelt. Lähemale jõudes laotub pehme vaniljene soojus üle su pea nagu tekk üle magava lapse, pehme šokolaadiküpsise taoline biskviitne sumedus viib aga mõtted kuhugi kamina ette, praksuva tule ette ja tiksuva kella alla.

Esmamekk. See on raske ja soe, samas mitte pehmoke, vaid pigem jõuliselt raske nagu tammepuust jurakas tool, millel istudes on nii hea tulle vahtida ja vaikselt omaette ümisedes käbisid leegi toiteks loopida. Rosinad.

Keskmaitse. Vägilastooli kõrval laiutab sama rohmakas laud, mille peal võiks kasvõi maadlusi korraldada ... noh mitte et see laud seda kõike juba näinud poleks, käesurumisest alates kuni jõhkrate noahoopideni välja, kui oma sõnade kinnituseks pussnuga poole terani laua sisse virutatakse. Rummis leotatud rosinad.

Lõppmaitse. Koredate käte ja rohmakate nägudega mehed, kes siin laua taga tavaliselt istuvad, on hetkel ära. Kuid nende räme naer ja kaikuv laul kõlavad siiani lae all ja vanaperemehe kõrvus. Kui noored tagasi, siis tuleb ka pidu - selle peale võib kasvõi mürki võtta. Ja pidutseda need mehed oskavad, kas teate! Pähklite ja meega röstitud rosinad.

Järelmekk.  Sealt nad vist tulevadki. Aeg on tõsta kaminas leeki ja süüdata paar räntsakat küünalt. See laud saab kandma taas koormate viisi liha ja leiba, peekreid ja kanne, raksatama sellele toetuvate küünarnukkide all ... ja vastu hommikut olema pehme peaase tukkuvatele mägilastele. Mõrkjas-vaniljeses glasuuris küpsenud rosinad.

Rohmakas. Jõuline. Hurmav. Vat niipalju ongi vaja kokkuvõtteks. Selle mägiveise võite te rahulikult kolmeks aastaks keldrisse panna. Või siis kolmekümneks. Ja saagu teil sõpru palju olema, sest seda joomaaega peab jagama!
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment