Sunday, February 5, 2017

Suveöö

Suveöö (Tedre, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,6 %vol. Liigiimääratlus: braggot (linnaste ja mee põhjal valminud õlle ja mõdu vahepealne kange rüübe)

Tootjainfo: "Hele linnaseekstrakt, Crystal linnased, mesi, Northern Brewer humalad, White Lab Champagne (715) ja Sweet Mead (720) pärmid.

Väike lihtne pudel, pruun-valge sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Õlle värvus - kirkalt mahagonipunane. Aroom meenutab šerrit või portveini, magusalt võluv ja mõrkjalt meelitav tihke ollus kleepub kauaks su sõõrmeisse.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas-mõrkjas. Tihkelt sametkardinatega suletud akende taga peitub väike kunstkamber, kus vanakraami koguja peidab oma kogu kaunemaid ehteid, sh mitmeid eriti kunstipärases korvis olevaid vanu pudeleid.

Keskmaitse. Kirsikompott ja kreeginalivka. Mõnikord, kui on õnnestunud eriti hea tehing teha, komberdab vana sahkerdaja siia kambrisse, tõmbab tolmunud pudelilt korgi plumpsuga maha ja kallab endale sortsukese. Antiiksesse seest kullatud hõbepeekrisse.

Lõppmaitse. Mesilasvaha ja taruvaik, kuivatatud ananass ja martsipan. Tegelikult on vana kaupmees hea südamega taat, kuid äri huvides on ta õppinud jätma endast kehval järjel elavat veidriku muljet. Siin salakambris räägib ta aga vana rebasetopisega, millel pole muud väärtust kui et see oli mehe esimene ost.

Järelmekk. Ploominastoika ja lagrits. Päikest ei või aga siia kambrisse lasta. Muistsed käsikirjad ja esmatrükid ei taha liigset valgust. Nagu ka vana ise. Poolhämaras on mugavam. Ning raha võib ka käsikaudu lugeda, seda on kaubitsejaisand elu jooksul küll ära õppinud, olgugi et tema elu jooksul on vahetunud valitsejad ja muutunud rahatähed. Kuid rebastetopis ja mündikogu jäävad siis tuppa kuni taadi surmani.

Raske kehaga, alakarboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusaka buketiga MUAHH-KUI-HEA-ÜBERtasandi rüübe. Oleks siin korralik karbo ja väike vürtsikas toonike lisaks olnud, oleks jook kulda väärt. Kuid ehk braggot peabki selline lamedavõitu olekuga olema? Igatahes on tulemus kõvvvasti kiitmist väärt!
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment