Sunday, October 19, 2014

Muraste Murdja #4, #5 ja #6

Olgu sissejuhatuseks ausalt öeldud, et tegu on ühe vastuolulise rüüpega. Kuni sama pruulmeister tegi sama õlut nö käsitöönduslikult, oli tegu vaimustavalt hea õllega. Mees suutis linnastest maksimumi välja pigistada ja kiitust jätkus kuhjaga. Peale tööstuslikumale tootmisele üleminemist aga tegu muutus ning kiitus asendus kriitikaga. Nüüd proovime üle vaadata, mis on saanud järgmistest laaridest.


Muraste Murdja (Õllevõlur, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,1 %vol. Liigimääratlus: nisuõlu

#4
Erkvalge sentimeetrine vahukiht on hõredapoolne, kuid mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on meeldivalt ja puuviljaselt magushapu.

Esmamekk on keskmisest suts kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse muutub pisut magusamaks, asendudes kohe mõrkjama tooniga - see üleminek on meeldivalt mänguline. Lõppmaitse meenutab toorevõitu banaani ja melonit. Järelmekk on biskviitjas ja vaniljeselt magus-mõrkjas.

#5
Erkvalge vahukiht on vähem kui sentimeetrine, hõre ja püsimatu. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on hapukasmagus ja banaanine.

Esmamekk on kergepoolne ja hapukas. Keskmaitse muutub mõrkjashapuks, meenutades toorepoolseid tikreid. Lõppmaitses lisandub veidi magusamat toone, toorepoolse banaani ja metsõunte laadne. Järelmekk on hapukasmõrkjas, klaar ja karge.

#6
Erkvalge sentimeetrine vahukiht on hõredapoolne ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne. Aroom on banaanine ja biskviitjas.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitses seguneb pehme linnasemagusus, nisulinnaste hapukus ja humala mõrkjus meeldivaks buketiks. Lõppmaitse maheneb, meenutades kiivide ja banaaniga tehtud keeksi. Järelmekk on on mõrkjasmagusakas, karge ja meeldivalt karastav.

----------
Mida nüüd siis öelda? Proovid said tehtud kolmel järjestikusel õhtul ja seetõttu ei saa välistada väikeseid tajuhälbeid, kuid - need kolm rüübet, kolm eri pruuli olid üsna erinevad. #4 meeldis kõige rohkem, #5 kõige vähem.

Võttes arvesse kahju, mis on sündinud konkreetse õllemargi mainele, kõlab Gambrinuse avalik soovitus pruulimeistrile: võtta kasutusele #4 retsept ning anda sellele uus nimi. Jook ise on kindlasti seda väärt et teda saaks edukalt turundada, kuid seda on lihtsam teha peale sildivahetust.

No comments:

Post a Comment