Tuesday, October 14, 2014

[ÖÖ]KULL

[ÖÖ]KULL (Kikka pruulikoda, Eesti) pdl 0,3 l. alc 9,2 % vol. Liigimääratlus: russian imperial stout

Tootjainfo: "Linnased: Pale ale, Vienna, Crystal, Melanoid, Special B, Chocolate, Carafa Special III. Humalad: Magnum, Columbus, Chinook, Cascade.
IBU 85"

Lihtne pudel, pruulikojale omaselt lakooniline sildike. Tumepruun sentimeetripaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus on ÖÖ. No must noh. Jõlekole must! Aroomis segunevad kohvi, kakao, mõrušokolaad ja mustsõstar ... kuigi viimase võib ka rahulikult aju juurde mõelda kogu mustuse täiendamiseks :)

Esmamekk on tanksaapana raske ja mõru kui kingaviks (kas kingaviks on mõru?).  Keskmaitse leevendab esmamulje mõrkjuse vähemalt poole võrra, segades siia kohvilikööri ja mustsõstranastoika tilku, lisaks sutike aniisi ja lagritsat. Lõppmaitse tõmbab nina ja otsaesise vaimustuse ja kohkumusega krimpsu, sest see uus litakas mõrkjat süsimusta kõrvetatud leiba ja liha täidab suu ja meeled ja ilmselt ka taskud ning kirjutuslaua sahtlid! Järelmekk taandub pisut hapukamaks, lastes aimata musti ploome ja arooniaid, kuid üldmulje jääb ikkagi laavast laastatud ja mustaks kõrbenud vukaanilnõlva taoliseks.

Laavaraske kehaga, nõrgalt karboniseerunud õlija paletiga, mõrkjas-magusa-mõrkjas-hapuka-mõrkja buketiga MEGARÜÜBE, mida tuleks tarbida arstliku järelvalve all. Sajämejumal, see 85 IBU on armetu number, andmaks edasi seda laavatuha ja nõe tormi Gambrinuse suus, mis ometigi on tajunud nii mõndagi öist koletist! Klaas külma mullidega vett paluks.
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment