Saturday, December 19, 2015

Tammine peletis

Tammine peletis (MV Kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,3 %vol. Liigimääratlus: american barlewine.

Tootjainfo: "Kas peletises on tegelikult peidus ka pehmem pool, mis tahaks kõigile teha pehme pai ning võtta sooja kaisutusse.
Linnased: Munich, Crystal, Cookie. Linnaseekstrakt. Humalad: Chinook, Ahtanum, Willamette.
Tammelaastudel karakterit kogunud 1 kuu.
IBU 60"

Väike lihtne pudel, mustal taustal valge kirjaga omanäoline sildikujundus. Omaette stiilipunktid kaheosalise sildi eest! Sentimeetrine tumekollane vahukiht  on üsna püsiv. Õlle värvus - kirkalt hilise päikeseloojangu sügavoranž, mis sulab üle tuhmpunaseks.

Aroom on jõuliselt ja pehmelt magusakas-hapukas, puuviljane ja veinine. Kuivatatud virsikud ja datlid, punases sõstra nalivka ja lisaks mingi kummalise tajuhäire tõttu kookosenüansike. Noh ja mõistagi vanilje ... ja sutsuke lagritsat.

Esmamekk on raske, kuid siiski mitte keeltnikastav. Veidi keeleotsa näksiv, kuid kaugeltki mitte terav. Jõuline, kuid mitte pelutav ... ohei, pigem soe ja sõbralik.

Keskmaitse. Uhhhh. Oisapoiss see on meeldiv! Alguses luksusesse kalduv, kuid siis kohe koredapoolne. See mõjub kui aadlihärra külakõrtsi laua ääre ... selline kummaline kuid seiklust lubav. Noh ja ega ei peagi kaua ootama, kui juba on siginenud samasse lauda paar vahvat reisumeest, üks priske munk ja nukker ja kõhn leierkastimees.

Lõppmaitse ajal tellib aadlimees kõrtsmikult head ja paremat. Lauale tuuakse läbisegi kuivatatud õunu ja rosinaid, vaniljekuivikuid ja omatehtud ürdinastoikat. Kuniks searibid küpsevad, ehk saavad härrad selle piskuga läbi aetud. Uljas munk lonksab klaasidesse nastoikat ja pobiseb vigases ladina keeles midagi palvesarnast. Kõhn rändmoosekant kastab napsitopsi kuivikuid ja muutub mugimise käigus näost roosamaks.

Järelmeki ajaks on laudkond juba kenasti vennastunud, rosinakausis loksub veini ja suurtes kappades vahutab kange šoti eil. Naljad ja naer ei sega me moosekanti, kes õnneliku naeratusega on end aknaorvas kerra tõmmanud ja tasakesi norskab.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERRÜÜBE! Rohmakalt võluv ja kangesti sõbralik. Seesinane rüübe tahaks aastake järelküpseda ning siis juba suurte poiste mängumaale enesekindlalt sisse astuma - väge ja võlu jagub selleks küllaga! Sobilik digestiiviks, õtusöögijärgseks kaminaesiseks napsiks.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment