Sunday, December 27, 2015

Witgoud


Witgoud (Hof ten Dormaal, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale" ja hinnang 82 punkti.

Tootjainfo: "White Gold is the first chicory beer in the world. This blond farm beer has less hops but part of the hops is replaced by the chicory root which is added to the brewage in the last half hour of the brewing process."

Keskmisest väiksem traathoidise ja kork-korgiga pudel, pruulikoja tunnusdisain seekord tumekollasel põhjal. Kollakasvalge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on meeldivalt hapukas ja ... ja ... kuidas nüüd öeldagi ... herbaalne? :) Või siis ... metalne? Mingi kummaline taust, millele ei oskagi nime anda, aga mis mõjub omamoodi võluvalt ja koduselt. 

Esmamekk on hapukas ja mänguline, kuidagi lõbus ja kerglane. Keskmaitses on juba tugevalt tunda belgia saisoni hapukas vürtsikus, omamoodi elegantne ja särisev, kuid selle taga on seesama magusapoolne ja ürdine taust, mida Gambinus ei oska kuidagi siguriga seostada ... aga no ju seep ta siis on! Lõppmaitses asub juhtrollile mõrkjas-magusakas põhi, mis meenutab tumedast jahust täisterasepikut, aga millele on lisatud veidi sädelevat vürtsikust - sihuke kohev ja samas toekas ja jubekolemõnus. Järelmekk avab juba tõeliselt saisonilikud tšakrad, pannes tunnustavalt noogutama ... ja siis viskab jälle sisse selle ürdise, pigem farmhouse'ile omase koduse oleku.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-ürdise buketiga Übertasandi rüübe! Mänguline ja mitmekihiline, ühest küljest klassikaline ja siis jälle tundmatu. Piisavalt põnev ja mitmekülgne, et pakkuda aperetiiviks või tervitusnapsiks pidulikul vastuvõtul.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment