Thursday, December 10, 2015

Dekadents


Dekadents (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial stout", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "A luscious Imperial Stout aged on raisins and rum soaked vanilla beans.
Malt: Pale, Munich, Caramunich, Special B, Chocolate, Roasted Barley
Hops: Northern Brewer, Columbus, Topaz
IBU 80"

Väike lihtne pudel, punasel sildifoonil luksuslik retrodaam. Pudeliks plõnksub välja marumust tihke vedelik, millele ilmub napp tumepruun ja kiirelt kaduv vahukiht. 

Aroom. Ohjaa. Kui isegi poleks kirjeldusest lugenud, siis rummi ja vanilje hüppab ninna nii ehk naa. Ja kuramus, neid rosinaid on siin ikka kohe roppumoodi palju! Tumedaid ja lihavaid rosinaid, milles puuviljasuhkur on kergelt kristalliseerunud. Tume šokolaad ja vaigune seedermänd. 

Esmamekk on raske, pehme ja täidlane, särisev ja ohtlik. Vastuoluline nagu üks keskeale lähenev daam kunagi. 

Keskmaitse. Metsik laadung kakaod. Kakaoküpsised kakaoglasuuris, kõrvale kakaoliköör. Tumedad rosinad ja poolkuivatatud ploomid. Ananass šokolaadis. Šokolaadipood joogiklaasis. 

Lõppmaitse. Daamike on lõpetanud kunstipäraselt flirtiva poseerimise seltskonna-piltnikkudele ning astunud suveöisele rõdule. Tume ja niiske troopiline pimedus mähib ta endasse ning keegi ei näe, kuidas seni peenelt vaoshoitud provva rüüpab suure ahne sõõmu rummi ja haukab peale punnsuutäie šokolaadi. Kingad lendava jalast ja vabanenud ohkega astub ta kasteniiskele murule. Vabadus. Vabadus pimeduses, kus pole kohustusi ja norme. Õnneks on ka taevas pilves, nii et isegi reeturlik kuu ja välklampidena säravad tähed ei lõhu pimeduse päästvat loori.

Järelmekk. Daam teab et ta pole üksi. Selle pärast ju sai aeda tuldudki. Hoidku taevas kui nüüd oleks mõni pildimassinaga kõmureporter läheduses. Käehoid. Lõhnaõli. Suudlus. Pärlikee klõbin. Embus. Hommik on õndsalt kaugel. 

Rrrraske kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja sametja paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkja buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! Šokolaadilikööritaoline ollus. Õllega võrdlemine tundub isegi kentsakas. Dessertõlu, mida tuleks pakkuda kristallpokaalidest.
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment