Saturday, December 26, 2015

White Label Imperial Russian Stout Ardbeg


White Label Imperial Russian Stout Ardbeg (Emelisse, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 98 punkti!!

Tootjainfo: "Aged in Arberg barrels."

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Tumepruun vaht täidab pool klaasi ja püsib väääga kaua, kattes ka aegamisi taandudes klaasiseinad tiheda vahupitsiga. Õlle värvus - no on must noh ... kui ehk minimaalne sügavpunane helk klaasiservades välja arvata. 

Aroom on magusakalt suitsune. Et kuidas see saab olla? Vaata võtad mustad üleküpsenud ploomid ja datlid ja siis suitsutad neid turbaga. Ja siis riivid tumedat pähklišokolaadi peale. Ja siis kastad korraks tumeda rummi sisse.

Esmamekk on raske ... mitte küll asfalt, aga ikka üsna tugev tükk. Mõrkjas-magusakas, veidi süngevõitu ja müstitsismi langev. Noh nagu vanaproua, kes on juba kolm meest matnud ning nüüd õhtuti nende hingi välja kutsub ... lihtsalt selleks et oleks kelle kallal näägutada.

Keskmaitse. Käääääks. Jestas. Kes kallas mu keelele turbalikööri? Siukest jämmedat ja suitsust ja rabavee roostest ning mullusest rabapõlengust jäänud söestunud käbide hõngulist. 

Lõppmaitse. Vanaproua kasutab oma riituse läbiviimiseks musta soku karvu, mida kõrvetab musta küünla kohal ... ja siis laulab murduval vanainimesehäälel tõsimeelselt hosiannat, keerutades laua peal taldrikut. No mis teha, eks aastad tee oma töö.

Järelmeki turbavee hapukus ja rämerontjas suitsune turvas moodustavad väga kummalise segu. Ühest küljest niiiiiiiiiiiiiiiiiiiii talupoeglik kui veel vähegi olla saab ... ja teisalt on selles ka mingit veidrat elegantsi. Luitunud lauahõbe, pragunenud peeglid, rebenenud pitslinukud, tolmunud nipsasjakesed .... ja kesest kogu seda kuhtuvat luksust vedeleb värskelt turbane ja suitsu järgi haisev saabas. Kas meie vanaproua on käinud rabapõlengut kustutamas?

Kreebus. Noeipoleseenormaalnemitte. Friigikas. Suitsune friigikas. Rämedalt elegantne. Kokkuvõtet ei tule. Punkt.
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment