Saturday, December 5, 2015

Põrgupõhja Jürka 2015

Põrgupõhja Jürka 2015 (Mürka, Eesti) pdl 0,5 l. alc 6 %vol. Liigimääratlus: rukkieil

Tootjainfo: "Koostis: vesi, rukkimaltoosa, Columbus, Galena, Citra humalad, suhkur, pärm. Kuivhumaldamine: Citra."

Keskmist kasvu lihtne pudel, tehnilise olekuga sildil keegi habetunud kodanik.

Vaht. Kurat. Tumepruun vahujuga lendas vastu seina, mäkerdades lisaks ka pool lauda ära. Klaasis kadus see aga imekiirelt olematuks, kusjuures klaasiseintele jäävad mustad ebemed - ilmselt on jäänud õllesse humalamudru! Õlle värvus - punaka helgiga must.

Aroom on vastuoluline. Alguses lööb kaugelt ninna kergelt atsetoonine, lausa nitrovärvi meenutav vänge süsihappegaasi pahkvakas. Nina klaasi sisse torgates on pilt palju meeldivam, siin on kõvasti kõrbemakippuvat leivakoorikut ja kõrbenud rosinaid, lisaks nelgiterakesi ja kuivatatud õunu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitses domineerib ülekuivatatud õunte hapukus, kuid lisaks leidub ka rukkileiba ja kuivatatud ploome. Lõppmaitse keha muutub kergepoolseks, maltoosaõlle hapukus varjutab õilsad humalad. Järelmekis tuleb õnneks esile nii tsitrust kui ka mustsõstart (ülekuumutatud mustsõstramahla).

Keskmise kehaga, metsikult ülekarnoniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga vastuoluline rüübe. Puhuti isegi meeldiv, kuid üldmulje on pigem keskpärane kui kiitmist vääriv. Maltoosa põhjast saab teha vägagi häid rüüpeid, kui juurde lisada linnaseid ja muud nipet-näpet, ainult humalatega võib lihtsaks joogiõlleks mõeldud maltoosatuletise isegi ära rikkuda. See jook siin pole küll päris rikutud (kuigi tänu humalamudrule on nüüd minu sein rikutud), kuid ega väga palju paremaks pole kah tehtud.
-----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment