Thursday, December 24, 2015

White Label Imperial Russian Stout Bruichladdich


White Label Imperial Russian Stout Bruichladdich (Emelisse, Holland) pdl 0,33 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "Imperial Russian Stout Bruichladdich Barrel Aged"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Tumepruun sõrmepaksune vahukiht taandub aegamisi tihedaks mõnemillimeetriseks katteks, et siis püsida. Õlle värvus - no mõistagi must ... jäägitult.

Aroom on raske ja nätske, toekas ja soojendav. Kohvi ja lagrits, tume kirsišokolaad ja veidi turvast, õhuke suitsuvine ja matsakas tumeda rummiga immutatud ploomikook.

Esmamekk on raske. Raske on see. Raske ta on! Jõuline, keeleotsa kütkestav ja vaikselt väänav. Tihe ja toekas kui tammine laud, millel kuhjub tänane pidusöök. 

Keskmaitse viskab kaminast sisse sahmaka turbasuitsu, koos sellega levib ka pajas mooriva praetüki toekat soojust. Reisiseltskond laua taga laseb rihmad lõdvemaks, arutades hääelekalt ette saabuvat pidusööki ning tehes siivutui märkusi kõrtsi perenaise ahtri suuruse kohta, mis kipub kaminat varjutama. Proual pole selle vastu midagi, lööb lauast möödudes puusaga vastu lauda nii et reisumehed peavad päästvalt õllekanne haarama ja mürisedes naerma puhkema.

Lõppmaitse kannab lauale ka peenema napsi, nimelt haruldase portveini, millega söömaaega alustada oleks ehk veider ... kuid meie seltskond ei löö millegi ees risti ette. Teistest seni vaiksema olekuga tegelinski viskab kapuutsi silmilt ning osutub võluvaks leediks, kes käeviipega teisi ohjeldab ja lausub kaks sõna möödunud päeva raskusest ja eesootavast teekonnast. Vennaskond vaikib hetke, klõmatab portveinitopsikud tühjaks ja röhmatab jälle teineteist aasides naerma. 

Järlemeki aegu on leedi lauast taandunud, astub leti ette ja tellib mamsli käest kolmekordse turbaviski klaasitäie. "Las mehed jauravad" - sõnab ta, lüües letile kolm kuldmünti ... teenistuse, milleks kõrtsmik peab muidu kuu aega rabama. No las nad siis jauravad :)

Raske. Võluv. Hurmav. Turbane. Mmmmaitsev. Gambrinus jätab kokkuvõtte kirjutamata. Las ta olla. Sest hea on noh. Ei, kosmiline see kraam pole. Mega - kas peab olema? ÜBER - seda kindlasti. Kuid samas rohmakas ja elegantne. Selle tegelasega kohtuks veel.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment