Tuesday, April 5, 2016

Pruul – õlleajakiri nr.1


Taaskord on tehtud ajalugu. Õlleajalugu. Eesti parimate õllepoodide lettidele ilmus õlleajakiri Pruul. Kuna ta on esimene, siis ka sobiliku nimega pilootPruul nr.1 (aprill 2016).

Et nüüd sellesama ajaloo ees aus olla, siis mõistagi pole tegu esimese õlleteemalise kirjatööga. Kõikvõimalikke paberil ilmunud õllelehekesi on olnud varemgi (eriti õlleklubide hiilgeaegadel 1990’tel) ning teada on ka veebipõhiseid üritusi. Kuid ikkagi – sellisel tasemel nii sisu kui vormi poolest pole Eesti õlleilm veel näinud.

Märgiline on see tegu mõneski mõttes. Eesti õllepüüne on piisavalt noor, et paljugi asju on ikka veel võimalik teha esimena. Teisest küljest on see nähtus piisavalt vilgas ja kiireltarenev, nii et kirjutamisväärset leidub juba piisavalt. Kolmandast küljest aga võtab Gambrinus mütsi maha ja tunnustab mehi tegemisjulguse eest – meie igapäevasel e-ajastul võtta ette paberajakirja ilmutamist ... noh see vajab tublisti julgust. Ja julgus väärib kiitmist!

Esimeses numbri 64’ leheküljel leidub paarkümmend pikemat ja lühemat kirjutist alates persooniloost kuni reisikirjani. Lugemisväärset leiab nii kollektsionäär kui oma pruulikoja peale mõtleja – muuseas selle sissejuhatuse tõttu vajaminevasse paberimajandusse oletan et ajakiri muutub omamoodi tarbetekstiks paljudele.

Kergelt paneb kukalt kõhvima see sügavus, millega Eesti õlletiiki sukeldutakse – esimeses numbris on pikemalt juttu vähemalt kolmest pruulikojast ... et kas niimoodi ikka juttu jätkub? Aga kui võtta arvesse et maastikul on müttamas ligi kolmkümmend tegijat, siis peaks ju ikka materjali jaguma. Koloriitseid kujusid, kellest midagi kribada, leidub veelgi rohkem. Edu- ja miks mitte ka kadulugusid, millest pajatada, jagub kuhjaga.

Igatahes Gambrinus toetab ettevõtmist ja utsitab takka – tehke veel! Lõpetuseks määratlus, mida te ilmselt juba ootasite. ÜBERTASANDI AJAKIRI! J

2 comments:

  1. https://www.facebook.com/ajakiripruul/?fref=ts

    ReplyDelete
  2. Kiidan ettevõtmise igati heaks. Suur kummardus isa-poega Ojapervedele. Lugesin nv Pruuli otsast lõpuni läbi ja igati põnevat ja asjalikku lugemist jagus minusugusele keskmisele õllehuvilisele küll ja veel!

    ReplyDelete