Sunday, August 21, 2016

Punale

Punale (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Liigimääratlus: hoppy amber ale

Tootjainfo: "Linnased: Pale ale, Special B, Carared ja Crystal. Humalad: Amarillo ja Bramling Cross. Pärm: Safale US-05. The Physics (Brewdog) retsept."

Väike lihtne pudel, punakas-pruun sildikujundus mõjub jõulilikult. Kollane vaht täidab üle poole klaasist, kuid vajub üsna kiirelt hõredaks ja kaob. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne punane. Aroom on karamelline ja .... kuidagi rauarohke ... veider küll, aga tekib mingi assotsiatsioon verega :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja leebelt magusakas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, kõrvetatud suhkru ja kuivatatud kibuvitsamarjade taoline. Lõppmaitse viskab sisse hapukamat tooni mõrkja kõrvale ... lodjapuu- ja kadakarjade tõmmis? Järelmekk toob tugevalt esile karamelja magususe, mis koos puiduse tihke mõrkjusega meenutab taruvaiku.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Väga hea taseme rüübe. Amber eilist astub see rüübe küll ehk mööda brown ale'ide maailma, kuid meeldivalt maitseküllane on see klaasitäis ikka. Kui siia kraad-paar juurde keerata, siis ütleks hinnanguks "über", praegu jääb ta joogiõlleks ehk liiga jõuliseks ja samas nautlemisrüüpeks tiba liiga kergeks. Kuigi ... miks mitte sellist head kompromissjooki kuugata nt grillitud ananassi kõrvale.
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment