Wednesday, August 17, 2016

Komes Porter Baltycki


Komes Porter Baltycki (Fortuna, Poola) pdl 0,5 l. alc 9,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter - Top 50" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "KOMES PORTER reflects the history of brewing, referring to the 18th century tradition of brewing porters in the Baltic states. At their prime, Baltic porters represented one third of the market, which is the best evidence of their popularity. We offer you a well-balanced, dark, strong beer with a distinct flavour. Slow fermentation at low temperatures in open vats, coupled with long (at least 3 months) maturation have resulted in the beer’s character and complete, complex nature. The Porter’s bouquet matures further in the bottle. Time is on its side."

Keskmist kasvu lihtne pudel, must-valge sildikujundus on muidu tore ... aga need medalid!?! Kreemikat karva vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. 

Aroom on täidlane, magusakas-mõrkjas, kreemine ja šokolaadine, röstleiva ja röstpähklite kõrvaltooniga. Õhkõrn suitsuvine sobib sellesse komplekti suurepäraselt, justkui piibukaha vanakooli bareti ja salliga kunstniku hambusse.

Esmamekk on raskepoolne ja magusakas, aeglane ja rahulik, mõtlikul pilgul libistab hallihabamene kunstnik pilgu üle stuudioaknast laiuva katusemaastiku, enne kui hakata seda visnadama. Kahekümnekuuendat korda, kuid iga kord erinevalt. Keskmaitse on põnevalt väikese rummise puudutusega ... ahjaa muidugi, sellest kohvikruusist sai ju enne rummi joodud ja ju siis tilgake jäi sisse!

Lõppmaitse ajal loobib maalmeister suhu tumedaid rosinaid ja india pähkleid, teise käega annab lõuendil katusemaastikule jõulisemaid kohvipruune põhijooni. Kes ütles et ühe ja sama pildi maalimine võib igav olla? Iga kord on ju midagi uut ... alates valgusest ja varjust ja lõpetades värvisonkija enda tujudega. 

Järelmekk. Noh ja olgem ausad - see katusemaastik on viimasel ajal me pintslibardi ka päris kenasti toitnud. Eriti selle kassivolaski tõttu, mille ta igakord kuhugile katusenurgale või pööninguaknale sokutab ... või nii see villases kampsunis pilditreial vähemalt arvab, et see kassloom ongi tema tootem. Röstpähklid ja kuum kakao ... mõistagi tilga tumeda rummiga kinnistab seda arvamust.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja paletiga Übertasandi rüübe. Balti porterite paremikku kuuluv tegelane, kuid need medalid võiks nad sildilt siiski ära koristada :)
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment