Monday, August 1, 2016

Lilleaas

Lilleaas (MV Kodupruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,3 %vol. Liigimääratlus: wheat wine.

Tootjainfo: "Kesk suvist lilleaasa, kui kõik õied on lahti ning õhk on nektariaroomist paks, tekib tahtmine panna kõik see pudelisse tallele.
Linnased: Wheat, Pale ale, Cara blond, nisulinnaseekstrakt, nisuhelbed. Humalad: Bramling Cross. Mesi, kummeliõied."

Väike lihtne pudel, omanäolise lõikega sildil kummeliõis ja mesimumm :) Valge hõredapoolne vaht täidab ligi pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne.

Aroom. Oi see on nummi! Kummel! Kummel ja mesi. Just see mis lubatud, lisaks seda raamiv nisu pehmus ja sädemeks ka meeveinile omast särtsakat hapukust.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, kuid üleüldse mitte nii raske kui võiks oletada! Magusakas-mõrkjas ja keeleotsa mõnusalt soendav kui keskhommikune päikesepaiste. Keskmaitse lisab põnevalt mõnusa vürtsikuse, miskipärast tuleb maitsesilma ette kaneeli-pähkli-puru-küpsis, mis lapsepõlves tundus olema maaaaailma parim näksimisväärne asjake. Lõppmaitse mängib längus päikesekiirte ja pirnikompotiga, virsikumehu ja kõrvitsamarinaadiga ... oivai kui hea see maitsete kaskaad on! Järelmekk tõmbab kõrinal pitskardinad akende ette, et takistada sääskede sissemurdu ja kraamib lauale hilise õhtuampsu ... meeja vaelge veini segus laagerdunud virsikud.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Megatasandi rüübe! Stiilipuhtast nisuveinist on tõenäoliselt mööda astutud ... aga oi see on üks mõnus astumine ja saagu see retk pikk ja pidulik olema! Meevein ja nisuvein on mõlemad seni sisuliselt katmata alad meie maastikul, nii et indu ja kordamist ja kordumatut ekslemist! :)
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment