Tuesday, August 16, 2016

Porter Mocno Dojrzałe


Porter Mocno Dojrzałe (Okocim, Poola) pdl 0,5 l. alc 8,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang 84 punkti.

Tootjainfo: "A classic bottom fermented Baltic Porter. Alc. 8.9 % vol., ext. 22.0P. Mature and long lagered version of Okocim Porter. Unique dark hue and a deep and noble taste are the hallmark features of the Porter from Okocim Brewery. This type of beer owes its unique character to the combination of a few types of malt: Munich, caramel and roasted."

Keskmist kasvu huvitava väikese kaelakumerusmänguga pudel, mustkuldne informatiivne sildikujundus. Kreemikat karva vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kaua. Õlle värvus - kirkalt tume-tumepunane. 

Aroom on raskepoolne, magus, kreemikas ja piimašokolaadine ... või isegi šokolaadijäätise sarnane ... ja selles jäätises on ka pisut kirsimoosi :)

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas, šokolaadikreemi ja küünlavalguseõhtu taoline. Keskmaitse toob esmast magusust allapoole asisemasse mõrkjamasse maailma, küünlavalguses ei peegeldu mitte daamilik buduaar, vaid härrasmehelik vanamoeline kabinett, mille punase puidu esteetika kõigub askeesi ja luksuse vahepeal ... siin pole küll kulda ja kujukesi, kuid juugendmotiividega nikerdusi lauaservadel ja rohmaka graniidist lauagarnituuri leiab tuhmist valgussõõrist siiski. Tõsi küll, milleks tänapäeval tindipott ja kirjapress ... aga ju siis nii on härrasmees harjunud. 

Lõppmaitse segab pitsikese šokolaadilikööri ja klaasikese šerrit elegantse randemliigutusega kaunilt sädelevaks kokteiliks ja ulatab selle hilisõhtusele külalisele. Kaks hallpead noogutavad teineteisele ja tõstavad klaasi ... vanade aegade mälestuseks või nii. Ohh oli ikka mehed ja mered ja laevad, eks ole ju mu vana sõber.

Järelmekk süütab uue küünla ja läheb korraks valgussõõrist välja, et poolenisti käsikaudu pudeleid kolistades tuua midagi uut proovimiseks. Kas sa rukkileiva ja pähklitega varianti oled proovinud? Ei ole? Nonäedsasiis, mulle just toodi, teeme lahti või jaa?

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Klassikalise balti porteri edasiarendus ... ja see areng on olnud õiges suunas. Jummala eest ma ei tea miks aga arvan et rukkileivakuivikud võiks olla pagana põnevad siia juurde ... viskad selle kore-kandlise tükikese põske ja siis rüüpad piiiiikamisi seesinast rüübet peale.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment