Saturday, February 24, 2024

Sori - Laudatur XVIII (taas-taaskülastus)

Laudatur XVIII (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "American Strong Ale", hinnang 92 punkti. Untappd ütleb: "Strong Ale - American" ja 3,98 punkti.

Tootjainfo: "Special release. An intense, multi-layered and palatable ale blend; Imperial Stout aged in Heaven Hill Bourbon barrels give us sweet notes of vanilla and oak, while Barley Wine aged in The Macallan barrels showcase notes of ripe berries, toffee and hints of whisky. Aged to perfection and blended by our Barrel Master. Drink now, or cellar for years to come.
IBU 52"

Algne kirjeldus manitses, et andke sellele joogile veel aega "aasta kuni kuus". Aasta hiljem kiitsin, et aasta järelküpsemist on väga mõjunud. Huvitav vaadata, mis on muutunud nüüd, kui algsest ongi möödas justnimelt kuus aastat.

Pöidlapaksune pruunakas vahukiht on kenasti püsiv. Õlle värvus - kirka tumepunase servaga mustjaspruun. Aroom on muutunud leebemaks, kerge vihje heresele on siiski säilinud. Maitsepilt on samamoodi lamendunud, kuid ikkagi meeldivalt karamelline, huvitaval kombel on alkoholisus taas tugevamalt tunda, kuid samas üldine portveinine olek on seni veel olemas.

Suurepärane õppevahend! 
- väljalaskeaastal 2018 ütlesin, et "Andke talle aega. Nii aasta kuni kuus". 
- 2019.a "nüüd ma ütlen, et see aasta on mõjunud ülihästi. Ülejäänud viis aastat mõjuvad ilmselt veelgi paremini". 
- aastal 2024 tõden, et kuus aastat on vähemalt konkreetsele pudelile juba liiast. Jah, see on jook on siiani vägagi hea, aga paremaks ta kindlasti läinud pole. Või siis on hindaja ise kriitilisemaks läinud. Üks ei välista muidugi teist :)
---
veidi veel saadaval
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment