Monday, October 16, 2017

Musttuhat

Musttuhat (Aespan, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol Liigimääratlus: imperial porter

Tootjainfo: "Lager"

Ummmm .... see suur et ... et siis "imperial baltic porter"? Sest laagerpärmiga tehes saab ju balti porteri, mitte selle inglispärase versiooni.

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Pruunakas vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - sünkjaspunase helgiga must. Aroom tervitab alguses veidi kirbevõitu noodiga, selle hajudes on tunda hapukat ja õrnalt suitsust rösti ... ei tea kas pruulmeister üritas ise otra röstida?

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas, alkoholine torge keeleotsas on olemas, kuid ei häiri. Keskmaitse muutub raskelt õliseks, naftataoliselt roomavaks ja kirbelt hapukas-vürtsikaks ... vana Gambrinus on sellist kirbust kohanud just nendes õlledes, kus on kasutatud röstitud linnastamata otra. Lõppmaitses üritab esile tulla magusakam ploomine maitsetahk, kuid hapukas krobelisus ja alkoholine krõbedus surub selle maha. Järelmekk hakkab juba omandama meeldivamat pehmust ... kuid karvaseks jääb seegi.

Ränkraske kehaga, tugevalt karboniseerunud ja õlise paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapukas-magusaka buketiga toorevõitu rüübe. Alkohol torgib ja kirbevõitu kõrbenud noot kraabib. Joogis on potentsiaali olla aasta pärast korrus kõrgema hinnangu saaja, kui praegu mõjub ka robustselt.
-----
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment