Saturday, October 21, 2017

Trejledus Alus (8,0%)


Trejledus Alus (Valmiermuiža, Läti). pdl 0,5 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Eisbock - Top 50" ja hinnang 77 punkti

Tootjainfo: "Triple-frozen beer. 16°
Strength varies between 8-9% abv."

Kolm aastat tagasi sai hinnatud sama joogi 9%vol pilootversiooni.

Keskmist kasvu pudel, tumelillal sildil kuldne lumeräitsak. Kollane vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib päris korralikult. Aroom on väga meeldivalt karamelline, tuleb meelde lapsepõlve aegne vaniljesuhkurga kaetud kuivik. See magus täidlus ujub juba vaikse üminaga kuhugi odraveinide kanti, ühes käes ploomivaagen ja teises tšurtšella.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga (üllatav, kas pole) ja magusakas, veidi keeleotsa näksiv ning mõtlikult likööritegemise õpikut sirviv. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, tammiseks, õrnalt vaniljeseks ja koduse, kergelt kõrbemakiskunud kukekommiteo kanti. Kusjuures neid kukekomme valati alumiiniumvormidesse - mäletate ju neid lapsepõlvest, kas pole?

Lõppmaitses kängitsetakse kogu keel rosinakisselli sisse, kusjuures ka seda on keedetud alumiiniumpotis. Oh neid lapsepõlvemälestusi, kus alumiiniumnõud ja söögiriistad olid nii igapäevased, et suudavad ka läbi kompoti meelde ronida. Järelmaitses lükatakse kukekommipaat karamellijõele, udides pihlakase roikaga kaldast eemale ja sumbudes seejärel mõrkjas-magusasse öhe.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja nätskepoolse kehaga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusaka buketiga mitmenäoline rüübe. Lõhna eest ütleks peaaegu "mega", alguse ja lõpu eest ehk käiks "über" välja ... kuid kuskil seal keskel käib keel pikalt üle alumiiniumi ja see tõmbab üldhinnangu alla. Kuid kuna sedalaadseid jooke tehakse nii kahetsusväärselt vähe, siis tasub kiitmist ja järeleproovimist kindlasti.
-------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment