Sunday, October 29, 2017

Stoudöör

Stoudöör (Alaripruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12 %vol. Liigimääratlus: Russian imperial stout

Tootjainfo: "Röstitud kakoubade, vanillikaunade ja tammelaastude peal pikalt küpsenud magus stoudiliköör"

Vana Gambrinus kiidab sellise leidliku sõnamängu eest õllekirjelduse ja nimetuse vahel :)

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Klaasi kolksub midagi kolemusta, hetkeks tekib mõte, et ega need tõrvatükid nüüd anumat ära ei lõhu? Vaht? Mis vaht?

Aroom. Vana Gambrinus lahkub korraks toast, sest sellllllist naeratust ei saa näol kaua hoida, kõrvadel hakkab valus, kui suunurgad neist mööduvad. VaNiLjE. šokoLAAD. VanliJE-jee-jee. Sokojee. VANILLAAAD. Sasininesiga KUI külluslik ja rammestav on see lõhnapilv, mis mähib su pea ja hinge ja nina ja südame endasse, pannes stoudilembi kõrvad plagisema nagu laevalipu pärituules.

Esmamekk. Kas raskus saab olla õnnis? Mäletad seda rasket vatitekki, mille vanema su peale laotas? Vaat just nii õnnis see ongi.

Keskmaitse. Šokolaadilikööri kaja kaigub su kõrvus ja nõrgub mööda kõri alla nagu draakon oma koopasse, et rahamäe otsa magama heita.

Lõppmaitse. Niuks, niimoodi teeb draakon kui ta magab. Ja käpad tõmblevad nagu kutsikal, nähes und tammesalude röstimisest omaenda hingeõhus.

Järelmekk. Mokkamööda on see mekk, mekkimööda ja sekka ka päripäeva. Päev läheb looja ja teine tõuseb, kuid nende kahe vahele jääb meie omaette olemise aeg. Ning mis saab olla meeldivam kui sel kannatlikult kauakestval hetkel hoida käes üht pontsakat klaasi, vaadata pika pilguga iseendasse ja olla õnnelik.

GENIAALNE MEGARÜÜBE! See on üks tegu mis on tegu! Saada valmis säherduse pavveriga rüübe, kus alkohol ei togi sind jalaga, seda ei õnnestu mõnikord isegi parimatel. Pai pruulmeister, tee seda veel ja tee seda palju ... ja too kõik vanale Gambrinusele, eks!
--------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment