Tuesday, October 24, 2017

Quad '17 BA


Quad '17 BA (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 10,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abt/Quadrupel" ja hinnang 74 punkti

Tootjainfo: "Sauternes Barrel Aged
indigrients: water, barley malts (pils, caramel, special b), bitter hops (cascade, apollo), late hops (saaz), candy syrup. top fermenting yeast
36 EBU"

Noh ja de Molen'i enda liigimääratlus kõlab: "barrel aged quadrupel-ish"

Väike lihtne pudel, tehniline sildikujundus. Vahakael ja selle koja seniste vaadihoidiste mälestus upitavad ootusi kõrgele. Sentimeetrine kollane vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kuld-punaselt põldmarjavärvi. 

Aroom ... noh väärikas ja vana ja õilis nagu üks odravein ikka. Karamelline ja vanade raamatute hõngune. Natukese vaniljet foonil kõneleb ilmselt tammevaadi ja vanaheebrea keeles. Veinikeelt vana Gambrninus ei oska ja seega oletab ehk portveinilikke noote, kuid sedagi pigem otsingu enda, mitte tajupõhiselt.

Esmamekk on keskmisest raskem ja mõrkjas-magusakas, veidi keeleotsa järav ja ettevaatlikult õlale koputav stiilis "ära liiga suuri punnsuutäisi võta, eks!"

Keskmaitse muutub veidi tihkemaks portveinile lähedasemaks ... ja sa kõigi kreekide jumal, see on ju kreegikompott, milles kompotivedelikuks on sulaselge kuivapoolne portvein! Keerdus kreeginahk kleepub su keelele ja jääb sinna kui kleebituna.

Lõppmaitse. Oi taeva ja Odini nimel. Kuiv ja täidlane ühes lauses, ühes klaasis, ühes lonksus, ühes tilgas. Tammmmmine ja kuivatav. Pehme ja ümar. Veinine, olgu, vana Gambrinus on nõus tunnistama, siin ON veini, kuigi vaid Dionysos teab, mis vein see on!

Kommidest saab asju teha. Näiteks õlut. Candy syrup ... et kas siis merekivikeste või Pilvekese siirup? Aga see belgia tume kommisuhkur on siin mis siin. Mõrkjas-magus ja klaasis klõbisev. Ehk ka tiba melassi? Kuid mitte rohkem kui peenutseva mikrolusikatäieke tassi veini kohta. Või siis ikka õlle. 

MEGA. Maitsetasakaal on viidud perfektsionismi uuele tasandile. Veinist (vist?) tulenev kuivus on quadrupli magususe toonud oivalisse parlanksi, tamme vaniljene mõrkus naelutab asja paika nagu Lutheri-härra oma teesid õllevaadile. I have a dream. Et ükskord kõik peerud ... aga ärgu olgu kõik õlled nii head, eks ole! Las jääda unterõlledele nende pargipink.
---------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment