Monday, October 23, 2017

Tõhus rukkilill

Tõhus rukkilill (Kroonpruul, Eesti) pdl 0,33l. alc 6,3 %vol. Liigimääratlus: ???

Tootjainfo: "Pruulimisel on kasutatud  rukki- ja odralinnaseid ning viite sorti humalaid
IBU 58"

IBU äramärkimine on tore, aga stiilimääratlus PEAB olema sildil ära toodud - see on üks oluline osa õllehindamisel, et kas stiiliga saadi pihta või mindi metsa.

Väike lihtne pudel, sildil rukkilill ja viljapea ... no siuke kombo lihtsalt peab tõhus olema :) Kollaka varjundiga tihe vahukiht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt vasekarva. Aroom on hapukas, tuntavalt rukkine, selle taga meeldiv magusakas foon.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tugevalt mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, karamellin, kanarbikune, tibakese viskab sisse kuivatatud raudrohu ja nõgese ürdiseid noote. Lõppmaitse toon mängu rohkem hapukaid noote, külmkuivatatud pohla ja mustika segune ... rauarohke ja veidi krobeline. Järelmekk lükkab korraks rauda vürtsikama padruni, kuid see kukub rauast välja ja alles jääbki rauane ja tuhm mõrkjus.

Keskmisest suti raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga heal tasemel rüübe. Juhul kui oli katse teha midagi "punase IPA" nimelist, siis tuli see ka välja ... kuigi "red ale" on juba ise üsna kore tegelane, humalatega tuunides võib kergelt üle võlli minna. Siin on võll veel saavutamata, abiks oleks särtsakam humal ja veidi tasakaalustavat magusat.
---------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment