Tuesday, April 3, 2018

Alķīmiķis Tumsoņa


Alķīmiķis Tumsoņa (Bierhaus, Läti) pdl 0,33 l. alc 7,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Saison noir"

Väike lihtne pudel, mustvalgel sildil ... ummm ... kakssilm? Tumedalt ja tihedalt kollakaspruun vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - tuhmilt sügavpunane. Aroomis on tumeda ja hapu paljulubav kombo - saisonilik, peaaegu et lambic'ulik hapukas mahlasus ja tume röst kõditavad meeldivalt nina.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitses on bretanomüütsile omast pikantselt haput, et mitte öelda käärinud sõnnikut :) Lõppmaitses tuleb jõulisemalt esile kõrbemise äärel balanseeriv röst. Järelmekk jõuab korraks näidata ka saisonile omast vürtsikat palet, enne kui seegi saab endale kõrbese, kergelt suitsusegi parandžaa ülle.

Keskmisest nõksa raskema kehaga, ülemäära tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga omapärane rüübe. Must saison on iseenesest lahe eksperiment, hapu ja rösti kokkusulatamine võib anda väga elegantseid tulemusi. Praegune aga ... noh väga ei kõneta. Puhtalt oma viga :)
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment