Thursday, April 19, 2018

Askasleikir Nr. 45


Askasleikir Nr. 45 (Borg, Island) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale", hinnang 45 punkti

Tootjainfo: "Askasleikir (e. Ash Bowl Licker) is the 6th of the 13 Icelandic Yule Lads. The Lads are the sons of Grýla and Leppalúði, two of the most hideous ogres in Icelandic folklore. The Yule Lad’s original role was to strike fear in the hearts of children.
Askasleikir is a festive Amber Ale brewed with specially selected English yeast, hops and a touch of ash, yielding a delicious palate of apricot and citrus."

Väike purgike, pruulikojale omane tehniline sildikujundus. Kreemjas vaht täidab 2/3 klaasist ning püsib väga kaua, jättes taandudes ka kena vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - tihkelt uduselt tuhm kollakasoranž. Aroom on meeldivalt biskviitjas, koorevenise ja kardemoni nootidega.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub tihkemaks, rosinate, kuivatatud virsikute ja tammetõrude vahepealselt parkivalt magusakas-mõrkjaks. Lõppmaitse ... ummm ... see on nüüd tõesti omapärane maitsekombo ... nohmakohe ei teagi ... kuivatatud mango, mis on kastetud tuha sisse? Järelmekk ... eee ... lame ja lapik, puuviljane, tuhmilt konserv-aprikoosine, metalne ... ja samas omamoodi võluv!?!

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi mudruse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga äääääärmiselt veider, kuid omamoodi võluv rüübe. Need islandlased on ikka puhta laava peale kukkunud - kujutage ette, panna tuhka õlle sisse! No ausalt ei teagi kohe, mis selle rüüpega on, kuid lõhn ja üldpilt on isegi meeldivad, kuigi häirivaid momente jääb keelele enam kui küll.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment