Thursday, April 26, 2018

Meža gars


Meža gars (Pumpurs, Läti) 0,5 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Double IPA"

Keskmist kasvu pudel, sildil hilissuvise metsa väsinud värvid. Kollakas-kreemikas vaht täidab 4/5 klaasist, püsides väga kaua ja takerdudes rammusa vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne punakas-oranž merevaik. 

Aroom ... ummm ... heinaseep? Noh selline meeldiv ja raske-rõske hein suveöösel, aga selle putukatest sumiseva heinasao sisse on kukkunud ka üks tualettseep? Peale pikemat sissehingamist seep küll kaob ja asemele tekib midagi kanarbiku ja rosinate vahepealset ... aga no topelt-IPA järgi ei lõhna see kraam mitte üks tonks.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas, linnasetihe ja atsakas. Keskmaitse ... ooo ... see hakkab juba looma ... rauarohke ürdine ja rammus lonks meenutab küll pigem mõnda imperial amber ale ja gruuti vahepealset jooki, kuid sel on ikkagi meeldivat väge ja tegu ja nägu.

Lõppmaitse jätkab rabalauka ja sootaimede teemal, suutunnetus muutub veidi kuivemaks ja jahusemaks, kuid tuntav soojus paneb siiski rahuolevalt noogutama - karvasevõitu jõudu on sel läti ürdijoogil küll. Järelmekk värvub loojangukuldseks ning paneb keelepära juba üsna hõõgama vürtsikatest rabataimedest, kuid ka mitte kuigi hästi varjatud alkoholist.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse ning koreda paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Rohmakalt võluv rüübe. Vata oleks stiilimääratluseks "imeprial gruut" siis aplodeeriks. Oleks "imperial amber ale", siis noogutaks tunnustavalt ... aga topelt-IPAna jääb ta kodupruuli esimese-teise korra katsetuse tasemele, kes küll on õhinat täis, aga veel ei tea täpselt, mida ja miks ta teeb.
---
pilt isetehtu

No comments:

Post a Comment