Saturday, December 29, 2018

Kodanluse Diskreetne Võlu


Kodanluse Diskreetne Võlu (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Bière de Garde" ja hinnang pole välja kujunenud, untapped ütleb "Bière de Garde" ja hinnang pole samuti välja kujunenud.

Tootjainfo: "Kodanluse Diskreetne Võlu on Jurançon magusa veini vaadis küpsenud Bière de Garde. See õlu läheneb vaadilaagerdustele oma nurga alt. Jõuliste maitsete ja tugevate destilaatide võitluse asemel on pudelis hele ja veiniste nootidega flirtivalt kerge ja mitmekihiline õlu.
IBU 40"

Väikest kasvu pudel, sildil miim-krokodill :) Sõrmepaksune valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt merevaigukarva. 

Aroom on taas üks neid vigurdajaid, mis vajavad aega, vaikust ja kannatlikkust. Kui õhku klaasist pahinal sisse tõmmata, siis tunned vaid midagi magusat, mis kõlaks kui "datlid limonaadis". Kui aga aaaeegaaamiiisiii sisse hingata, siis avanevad sootuks laiemad lõhnapilved, siit leiab hurmaad, kuivatatud maasikaid, barbarissi ja pirnikompotti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusaka-mõrkjas, mõnusa sipelgaliku vürtsika kihelusega. Keskmaitse astub aga sammu kuhugi vasakule, muutudes kolksti kuivaks, šerri ja ... hmmm ... rabekuiva juustu vahepeale??? Issver kuidas see tajuhäire nüüd juhtus, aga maitsesima ette ilmub aprikoosimoosi sisse kastetud kuiv valge juust. 

Lõppmaitse. Portvein ja šerri pole ju ühte nagu ja tegu, ega ju? Aga näe nüüd siin ma olen, tundes mõlemat korraga! Ja veidi rosepiprast keedetud tihket vürtskastet lisaks sellele!

Järelmekk. Uhhh. Täiesti arvestatav IPA seguneb valge veini ja aprikoosikompotiga. Kuiv šerri ja magus-mõrkjas, õrna vaniljese vinega viinamarjadžemm.

Meeldiv ja vastuoluline, mitmenäoline ja segadusseajav, veidralt võluv ja omamoodi šarmantne. Kui läheneda sellele kaasitäiele kui lihtsalt joogiõllele, siis imselt kehitad õlgu ja kirtsutad nina. Kui võtad aga vaevaks kogu seda romaani lehthaaval sirvida, siis loed innustunult ja üha uute detailide üle imestades. Vana Gambrinuse sisemine panetunud maitsepervo ütleb "mega" aga samas sisemuses istuv kaupmeherajakas tõdeb, et seda kraami on raske müüa.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment